Varšuvoje – T. Venclovos knygos pristatymas

Knygoje iki šiol neskelbti laiškai, taip pat T. Venclovos dienoraščių ištraukos, atskleidžiančios trijų poetų: jo paties, Č. Milošo ir J. Brodskio draugystę.

Varšuvoje pristatyta Tomo Venclovos ir Česlovo Milošo knyga lenkų kalba „Sugrįžimai į Lietuvą“, praneša „Panorama“.

Poetai Tomas Venclova, Česlovas Milošas ir Josifas Brodskis – trys iškilios asmenybės, mylėjusios Vilnių ir Lietuvą, patyrę emigranto dalią, artimi bičiuliai, vertę vienas kito kūrybą. Apie jų bičiulystę, siekiant suartinti tautas, skleidžiant draugystės ir supratimo idėjas ir rašoma spausdinama Tomo Venclovos ir Česlovo Milošo knygoje „Sugrįžimai į Lietuvą“.

Kaip praneša „Panorama“, poetai artimai bendravo gyvendami Vakaruose, kartu kūrė pilietines akcijas. Bendraminčiai Paryžiuje išeivijos leidinyje „Kultūra“ spausdino dialogą Vilniaus tema, reikšmingą istorijai. Be to trys poetai išspausdino dienraštyje „The New York Times“ protestą 1991-aisiais dėl Sovietų išpuolio prieš Lietuvos žmones. Apie tai irgi rašoma knygoje.

„Kai kurie įrašai gana platūs. Kadangi liečia žinomus žmones, ten yra kai kas ir apie Milošą. Ir tokių dalykų lenkų skaitytojams netikėtų. Ir įdomių, nes liečia Milošo santykius su Lietuva. Aš tikiuosi, kad tai kas ten pasakyta nepaseno. Laikas paprastai užgydo žaizdas, tiktai jis labai lėtai jas gydo. Arba, kaip pasakė Josifas Brodskis, teisingumas visada triumfuoja, bet reikia laukti mažiausiai 25 metus, kad jisai triumfuotų“, – knygą apibūdina T. Venclova.

T. Venclova knygoje sudėjo Č. Milošo ir J. Brodskio prisiminimus apie viešnages Vilniuje ir įtaką jų pasaulėžiūrai.

O publicistams ir politikams poetas siūlo atsisakyti stereotipų ir į dabartinius šalių santykius žvelgti pragmatiškiau.

„Sugalvojau tokį posakį, kad lietuvių publicistų arba politikų daugelio požiūris į Lietuvos reikalus remiasi trimis aksiomom. Pirmoji: Lietuva visada teisi.Antroji: jeigu Lietuva neteisi – žiūrėk į pirmąją aksiomą.Trečioji aksioma: jeigu kas nors abejoja pirmąja ir antrąja aksioma, jis mažų mažiausiai naivus, o greičiausiai išdavikas. Su tokia pasaulėžiūra galima būti krepšinio sirgaliumi, bet ne rimtu publicistu, kurių abi tautos turi dar iš tarpukario laikotarpio“, – dėsto T. Venclova.

T. Venclova sako jau 50 metų kiekvieną dieną rašantis dienoraštį ir yra įsitikinęs, kad dokumentikos   vertė tik auga.

Poetas jau kitąmet žada išleisti dar vieną – klausimų ir atsakymų autobiografinę knygą anglų kalba.


Šiame straipsnyje: knygaknygos pristatymasVaršuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių