Vargonų ir violončelės koncerte - prancūziškos spalvos

Tęsiantis Tarptautinių vargonų metų renginiams, kuriuose pristatomi didžiausi Lietuvoje vargonai ir žymiausi šalies vargonininkai, šeštadienį, balandžio 25 d., 18 val. Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčioje koncertuos vargonininkė Agnė Petruškevičiūtė ir violončelininkas Domas Jakštas.

Itin plačiomis galimybėmis garsėjančiais VU šv. Jonų bažnyčios vargonais A.Petruškevičiūtė atliks programą, kurios didžiąją dalį sudaro XIX-XX a. prancūzų kompozitorių Charles-Marie Widoro, Maurice Duruflé ir Olivier Messiaeno kūriniai. Taip pat skambės ir J.S.Bacho bei I.Stravinskio kūriniai violončelei su vargonais.

Kaip pasakojo A.Petruškevičiūtė, Ch.-M.Widoro (1844-1937) Tokata yra neabejotinai pats garsiausias jo kūrinys vargonams, populiarumu nusileidžiatis nebent J.S.Bacho Tokatai ir fugai d-moll. Jis yra dažnai grojamas per vestuvių ceremonijos pabaigą ir netgi po Kalėdų nakties mišių Vatikano Šv. Petro Bazilikoje.

„Šio ugningo kūrinio pagrindą sudaro motoriškas nenutrūkstamas judėjimas ir puiki tema, skambanti pedaluose. Ši tokata tapo modeliu visoms vėlesnėms prancūzų kompozitorių tokatoms,“ - mintimis dalinosi vargonininkė.

Paskutiniu impresionistu vadinamo M.Duruflé Preliudas ir fuga yra skirti kompozitoriaus Jehan Alaino, žuvusio II pasaulinio karo metu atminimui. Kūrinio tema sukonstruota iš žuvusio kūrėjo pavardės raidžių.

„Šis kūrinys atskleidžia visa, kas yra būdinga M.Duruflé stiliui: gausus įvairių dermių naudojimas, dėl kurių čia sąskambiai primena kitų impresionistų C.Debussy ir M.Ravelio muziką,“ - apie M.Duruflé stiliaus ypatumus pasakojo atlikėja.

Dar vieno iškilaus prancūzo, vieno iš svarbiausių XX a. vargonų muzikos kūrėjų O.Messiaeno meditacija „Dievas tarp mūsų“ iš ciklo „Viešpaties gimimas“ deramai reprezentuoja jo stilių.

Pasak A.Petruškevičiūtės, daugelį jo kūrinių įtakojo katalikų tikėjimas bei tokie egzotiški šaltiniai, kaip Japonijos, Indonezijos gamelano muzikos tradicijos. „Messiaenas turėjo retą sugebėjimą matyti savo dermes ir harmonijas spalvomis, ką jis ir naudojo savo kūryboje,“ - apie genialųjį kūrėją pasakojo vargonininkė.

A.Petruškevičiūtė mokosi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vargonų magistrantūroje pas Renatą Marcinkutę-Lesieur ir yra Vilniaus Kalvarijų bažnyčios vargonininkė.

D.Jakštas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (prof. R.Armono klasė), stažavosi Prahos Muzikos Universitete prof. Daniel Veiss klasėje. Šiuo metu yra Kristupo styginių kvarteto ir Kristoforo kamerinio orkestro narys.

Koncertas priklauso renginių ciklui, kurį organizuoja VU Kultūros centras, siekdamas populiarinti šalyje vargonų muziką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių