„Valentinas vienas“ - šventinė mišrainė su pikantiškais prieskoniais

Visame pasaulyje populiarūs proginiai filmai. Ypač daug tokių pasirodo prieš Kalėdas ir iš užsienio pas mus atkeliavusios Valentino dienos išvakarėse. Vienas jų – lietuviškasis „Valentinas vienas“.

Mišrainės principas

„Valentininių“ filmų receptas paprastas – reikia prigalvoti kuo daugiau komiškų situacijų ir konfliktų, kuriuos būtų galima paskirstyti nemažam žinomų aktorių būriui.
Būtina atidžiai pasverti juoko bei dramatizmo proporcijas, nužymėti persipinančių istorijų pasakojimo ritmą ir visą šią šventinę mišrainę pagardinti pikantiškais prieskoniais (geriausiai šiam reikalui tinka erotika). Erotika turi būti saikinga, greičiau numanoma, negu matoma, – tada ir problemų dėl amžiaus cenzo mažiau, ir žiūrovų auditorija gerokai platesnė. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia, pakanka prisiminti kad ir prieš dvejus metus matytą amerikietišką „Valentino dieną“ (rež. Garry Marshallas), kurioje nedidelius vaidmenis suvaidino tikros žvaigždės Julia Roberts, Anne Hathaway, Ashtonas Kutcheris ir kiti.

Daug žinomų veidų

Lietuviškame kino sveikinime Valentino dienos proga taip pat pasirodo daug žiūrovams žinomų veidų.
Dažniausiai tai visokių muzikinių ir humoro projektų dalyviai, kurių fone labai išsiskiria Vytautas Šapranauskas. Nors jis taip pat daug metų kelia asociacijas su anekdotais bei televizija, bet niekas iš jo kolegų filme neturi tokios teatrinės patirties ir tokio solidaus aktorinio bagažo.

Visiems rūpi seksas

Teisybės dėlei, filmas turi šiokią tokią vertę vien dėl jo suvaidinto ginekologo Valentino, meilės dieną taip ir neprikalbinusio nė vienos pažįstamos moters kartu praleisti vakarą, o galbūt ir naktį.
Visa kita filme – tik vulgarūs atrakcionai su dirbtiniu falu, mėgėjišku striptizu ir (hiper)aktyviomis moterimis, kurioms rūpi tik seksas. Viena maldauja savo liurbį vyrą: „Tavo žmonai reikia orgazmo.“ Kita partneriui rėžia dar šiurkščiau: „Tau reikia pasidulkinti!“.
Tokia štai ta lietuviška romantika!

„Valentinas vienas“ ***
Romantinė komedija. Lietuva, 2013 m. Rež. Donatas Ulvydas, Simas Aškelavičius, Edita Kabaraitė, Ričardas Marcinkus. Vaidina V.Šapranauskas, Mantas Jankavičius, Leonardas Pobedonoscevas, Giedrius Savickas, Gabija Ryškuvienė.
veiksmas 2
humoras 2
įtampa 2
erotika 2
siaubas 1
Trukmė 157 min.
N16

Šventė gimė Europoje
Visų įsimylėjusių šventė, paprastai vadinama Šv. Valentino diena, gimė krikščioniškosios Europos centre. Kai Romos imperiją valdė Klaudijus pirmasis, jis buvo uždraudęs kareiviams tuoktis, kad šie negalvotų apie namuose paliktą šeimą, o visą save aukotų tėvynei. Tačiau nepaisydamas draudimų kunigas Valentinas slapta sutuokdavo įsimylėjusius ir padėdavo jiems rašyti gražius meilės laiškus. Kartą ši antivalstybinė klasta išaiškėjo, ir meilės apaštalas buvo nuteistas mirti. O 496 m. vasario 14 d. Romos popiežius paskelbė Šv. Valentino diena bažnyčios kanonizuoto krikščionių kankinio garbei.
Dabar šiuos istorinius faktus prisimena nedaugelis. Užtai visiems žinoma, kad vasario 14-oji yra tarptautinė meilės diena. Artėjant jai dauguma lietuvaičių taip įsišėlsta, kad ši šventinė euforija užgožia vasario 16-osios prasmę. O ar galėtų būti kitaip, jei Šv.Valentino dieną anksti pasitinka triukšmas, sukeltas ir žiniasklaidos, ir prekeivių, ir kinematografininkų, kurie kasmet šiam metų laikui parūpina romantinių meilės istorijų.
Atrodo, į šį procesą įsijungia ir atkuntantis lietuviškas kinas. Pradžią padarė naujojo „Tado Blindos“ autoriai, drąsiai žengę į meilės teritoriją su filmu „Valentinas vienas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių