Valdovų rūmų muziejus prisijungė prie akcijos „Knygų Kalėdos“

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai prisijungė prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamos nacionalinės akcijos „Knygų Kalėdos“. Valdovų rūmų muziejus skyrė 700 knygų, kurių bendra vertė beveik 23 tūkst. litų. Visi šie leidiniai – muziejaus išleistos ir didžiausio populiarumo sulaukusios knygos, pristatančios Lietuvos bei jos valdovų rezidencijos istoriją ir kultūros paveldą, europinius ryšius.

„Viena iš Valdovų rūmų muziejaus veiklos sričių – mokslinės ir pažintinės literatūros leidyba, – teigia institucijos direktorius dr. Vydas Dolinskas. – Muziejaus specialistai ir kolegos iš kitų mokslo bei kultūros institucijų – istorikai, archeologai, muziejininkai, restauratoriai, dailės istorikai, architektai, taip pat parodų koordinatoriai – nuolat dirba su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos ir kultūros paveldo šaltiniais, materialiaisiais ir nematerialiaisiais reliktais, esančiais šalyje ir užsienyje. Visa sukaupta informacija sugula į solidžius leidinius – mokslines studijas, parodų katalogus, kitas knygas, turinčias išliekamąją vertę tiek dabartinei visuomenei, tiek ateities kartoms.“

Pasak V. Dolinsko, tokio pobūdžio leidiniai turėtų būti prieinami visiems savo krašto istorija ir paveldu besidomintiems žmonėms. Mokyklos biblioteka yra erdvė, kur vyksta informacijos mainai. Tačiau daugelis mokyklų dėl nepakankamo finansavimo negali įsigyti nemažai kainuojančių leidinių. Todėl Valdovų rūmų muziejus didžiuojasi ir džiaugiasi galėdamas atsiliepti į Lietuvos Respublikos Prezidentės iniciatyvą paremti mokyklų bibliotekas knygomis – taip pasidalyti sukauptomis žiniomis, padėti šviesti jaunimą, ugdyti istorinę atmintį ir skatinti pilietinę savimonę.

Krašto mokyklų bibliotekų lentynas papildys šios Valdovų rūmų muziejaus išleistos knygos: profesorių Eugenijos Ulčinaitės, Mečislovo Jučo, Antano Tylos parengti leidiniai „Kalbų varžybos. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų sveikinimai“, „Žalgirio mūšis“ anglų kalba, „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždas“, tarptautinių parodų katalogai "Vavelis Vilniuje.

Nuo Jogailaičių iki Abiejų Tautų Respublikos pabaigos„ lietuvių ir lenkų kalbomis, “Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų„ bei “Liublino unija ir jos epocha Jano Mateikos kūryboje„, albumas “Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai Vilniaus Žemutinėje pilyje„, dr. Povilo Blaževičiaus studija “Seniausieji Lietuvos žaislai„, habil. dr. Rūtos Janonienės ir Evaldo Purlio monografija “Sapiegų rūmai Antakalnyje„, prof. Stasio Abramausko knyga “Mūrinės statybos raida Lietuvoje XIII–XVI a.„, prof. Irenos Jedzinskaitės-Kuizinienės studija-katalogas “Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų gobelenai" ir kitos.

Valdovų rūmų muziejaus aktyvią knygų leidybos veiklą remia Kultūros rėmimo fondas, kiti mecenatai. Nuo savo veiklos pradžios 2009 m. Valdovų rūmų muziejus jau išleido 39 knygas, o Lietuvos ir užsienio kultūros, mokslo, valstybės institucijoms perduota per 4,5 tūkst. leidinių. Jų vertė – daugiau kaip 240 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių