Valdovų rūmai rudens renginių sezoną pradeda operos diena

Valdovų rūmai rudens renginių sezoną pradeda operos diena. Pasak muziejininkų, jie norį rugsėjo 4-ąją įtvirtinti kaip Lietuvos operos kultūros dieną.

Beveik prieš keturis šimtus metų – 1636-ųjų rugsėjo 4-ąją – Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose, Lenkijos ir Lietuvos valdovo Vladislovo Vazos iniciatyva buvo parodyta pirmoji opera „Elenos pagrobimas“ – dešimtmečiu anksčiau nei Paryžiuje ar Londone.

Minėdami operos gimimą Lietuvoje valdovų rūmai pristatė operos pastišą – teatralizuotą penkių Baroko epochos kompozitorių kūrinių programą praneša „Panorama“.

„Jis kaip tam tikras simbolis, ženklas būsimos Valdovų rūmų muziejaus kultūrinės veiklos. Mes siekiame, ir tą tikrai realizuosime, kad kiekvienais metais savo kultūros renginių rudens sezoną pradėtume operos Lietuvoje gimtadieniui, operos kultūros Lietuvoje ištakoms“, – sako LDK Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.

Jauni atlikėjai pateikė savą požiūrį į baroko epochą, bandydami atkurti to meto estetiką. Valdovų rūmų administracija apgailestauja, kad šį sezoną rūmuose surengs tik kelis didesnius renginius. Vienas tokių – Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės ir būsimo Švedijos karaliaus Jono Vazos jungtuvių, prieš puspenkto šimto metų vykusių būtent Vilniuje, paminėjimas.

„Mes labai tikimės, bent jau kol kas yra žadama, kad iki kitų metų vasaros, Lietuvos pirmininkavimo ES pradžios pirmoji dalis, tai yra rytinis ir pietinis reprezentaciniai korpusai bus užbaigti ir muziejus galės atverti savo vartus ir duris visuomenei“, – sako J. Karpavičienė.

Valdovų rūmų muziejų visuomenei ketinama pristatyti kitų metų liepos 6-ąją.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių