Vaikų namų auklėtinis: turėjau stebėti, kaip auklėtoja maudosi nuoga

Kas  iš tiesų  vyksta vaikų globos įstaigose? „Lietuvos ryto„ televizijos laidos „Nuoga tiesa“ komanda atskleidė šiurpių faktų ir surengė buvusio globos namų auklėtinio akistatas Klaipėdos ir Ventos globos namuose, jau kuris laikas krečiamuose skandalo dėl neva neprižiūrėtos neįgalios septynmetės.

„Mus mušdavo storu šepečio kotu per rankas ir kojas, o savaitgaliais, kai nebūdavo vadovų, auklėtojos nepaklusnius neįgaliukus, kurie net kalbėt nemoka, paimdavo už rankų ir kojų, persverdavo per antro aukšto langą ir gąsdindavo, jog išmes, jei neklausys. Ir man taip sykį yra tekę pakaboti", - sunkiai suvokiama patirtimi dalijosi Dmitrijus Agafonovas, tada net galvoti bijojęs, jog gali kam pasiskųsti.

Klaipėdiečiui Dmitrijui Agafonovui dabar jau 24-eri. Tačiau praeities šmėklos, vis sugrįžtančios iš jo vaikystės, neduoda vaikinui ramiai gyventi, kelia daug klausimų ir kol kas – nė vieno atsakymo. Paliktas tėvų dar kūdikystėje, jis krimto valdišką duoną įvairiose globos įstaigose. Dima buvo hiperaktyvus - pabėgdavo iš internato, nakvodavo po balkonais ar laiptinėse, kaulydavo pinigų iš praeivių.

Kaip pedagogai dar prieš kelis metus pažabodavo tokius tėvų neturinčius vaikus? Perduodavo juos psichiatrams! Dmitrijus suskaičiavo, jog psichiatrinėje ligoninėje „svečiavosi" daugiau nei dvidešimt kartų, o jo sunkiai pažabojamas temperamentas buvo tramdomas aminazinu – itin stipriu psichotropiniu vaistu, į gilų miegą panardinančiu net kelioms paroms.

„Ryte suleidžia, tai atsibundi nustebęs, o, jau vakaras. Tai ne, atsakydavo, tu jau dvi paras miegojai. Taip ir leisdavau dienas nevalgęs, tik miegojęs. Atsibudus galva braškėdavo, savijauta būdavo kaip girto", - pasakojo Dmitrijus, pirmą kartą psichiatrinėje atsidūręs vos penkerių.

Tačiau žiauriausias buvo galutinis pedagogų ir medikų nuosprendis: Ventos globos namai. Čia Dmitrijui buvo neleidžiama eiti į mokyklą, nors jis buvo psichiškai sveikas ir gabus vaikas. O įstaigoje dirbusių auklėtojų žiaurumas peržengdavo visas protu suvokiamas ribas. „Buvo tokia auklėtoja, kuri už nusižengimą versdavo stebėti, kaip jinai nuoga maudosi duše. Tokia bausmė sykį buvo skirta ir man„. „Nuoga tiesa“ su Dmitrijumi nuvyko į Ventą.  Ar jis ten sutiko savo skriaudėjus? Ką jam pačiam papasakojo naujoji įstaigos direktorė ir kaip Dima išsigelbėjo? Tai klausimai, į kuriuos bus atsakyta tiesioginio eterio metu.

Tačiau – ne tik tai. Laidoje bus diskutuojama, ką darysime? Lauksime kitų klaikių istorijų ar imsimės veiksmų, kad našlaičiai iš savo vaikystės sukauptų kuo mažiau nereikalingos patirties? Ventos globos namų Coliukę panorusi įsivaikinti Onutė Rimdienė pasakos, ką išgirdo iš vaikų teisių saugotojų.


Šiame straipsnyje: smurtasvaikų namaiBausmės

NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
Degradavusi slyksti bezdzioniu salis !!!

pakraupes

pakraupes portretas
tai kur žiuri vaiko apsaugos tarnybos ? kur žiuri žmogaus teisiu tarnybos? pastato viešbučius prie vaikų namų?! O auklėtoja , vertusi žiurėti i ja nuoga-pedofilė.

Nenaujiena

Nenaujiena portretas
Kaimieciai visada baisus, net ir gyvendami XXI amziaus ES valstybeje...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių