V. Jurgučio premiją antrą kartą pelnė ekonomistas V.Terleckas

Prestižinė Vlado Jurgučio premija šiemet skirta ekonomistui Vladui Terleckui už monografiją „Bankininkystė Lietuvoje 1795–1915 m.“. Premija, kuri dabar yra 50 tūkst. litų, V.Terleckui skiriama jau antrą kartą.

Premiją skyrė Lietuvos bankas ir Lietuvos mokslų akademija, pranešė centrinis bankas.

„Autorius atliko didžiulę archyvinių šaltinių ir literatūros paiešką, pirmasis ištyrinėjo carinės Rusijos laikais Lietuvoje veikusių kredito įstaigų archyvus. Ši studija turiningai tarsi pratęsia akademiko Antano Tylos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždo XVII amžiuje tyrinėjimus“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko valdybos narys, premijos skyrimo komisijos pirmininkas Vaidievutis Geralavičius.

V.Terlecko monografijoje surinkta informacijos apie žemėvaldos Lietuvoje rusifikavimo procesą, apie iki šiol dar nežinotas kredito įstaigas – žydų skolinamąsias be palūkanų draugijas.

1999 metais V.Terleckas premiją pelnė už 1995–1999 metais išleistas knygas ir straipsnius apie Lietuvos bankininkystės istoriją. Pagal premijos skyrimo taisykles, praėjus penkeriems metams ji vėl gali būti skiriama.

Nuo 1997 metų V.Jurgučio premija skirta šeštą kartą. Ją yra gavę profesorius Alfonsas Žilėnas už darbus bankininkystės ir finansų srityse, Stasys Sajauskas ir Dominykas Kaubrys - už darbą „Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės numizmatika“, Arūnas Dulkis, Juozas Galkas ir Stanislovas Sajauskas - už darbą „Lietuvos monetos“, Antanas Tyla už monografiją „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės iždas per dvidešimtmetį karą (1648–1667)“ ir Vytautas Valvonis – už darbus bankininkystės, ypač kredito rizikos valdymo, srityje, taip pat už praktinę naudą gerinant rizikos valdymą bankuose bei stiprinant bankų veiklos patikimumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių