Užutrakio rūmuose atkurta grafų Tiškevičių laikų aplinka

Užutrakio rūmuose atkurta aplinka, panaši į tą, kurioje gyveno ir grafai Tiškevičiai XX amžiaus pradžioje. Į rūmus atvežti žymios lenkų tapytojų Weissų šeimos paveikslai, baldai ir buities daiktai.

„Meilė ir Epocha“ yra antroji žymaus lenkų dailininko Wojciecho Weisso ir jo žmonos Aneri tapybos paroda, surengta Tiškevičių rūmų erdvėse Užutrakyje. Tik šįkart dailininkų kūryba į rūmus grįžo kartu su dailininkų baldais, knygomis ir net vaikų žaislais. Parodos kuratorė – Weissų anūkė – teigia, kad šią ekspoziciją vadina simboliškai – „iš namų į namus".

„Apsisprendėme sudėtingam reikalui ir logistikos, ir, visų pirma, emociniu požiūriu. Pervežėme namus į kitus namus. Krokuvos namą, kuris priklausė Voicechui ir Irenai Weissams į Tiškevičių rūmus Užutrakyje“, – pasakojo parodos kuratorė Zofia Weiss-Nowina Konopka.

Parodoje šalia paveikslų – archyvinės nuotraukos, priartinančios šimtmečio senumo epochą. Antrajame Užutrakio rūmų aukšte – vaikų kambario paslaptys, Weissų salonas, biblioteka, miegamasis. Liudviko XVI ir Bydermejerio stiliais įrengtos parodos erdvės susipina su dailininkų darbais. Paveiksluose galima atpažinti čia pat stovinčius baldus.

„Šiuo atveju mums tikrai yra labai gera pamoka, kaip lenkų kultūros veikėjai skrupulingai saugo paveldą, kaip visa tai restauruoja. Dalis šių daiktų buvo labai prastos būklės. Tam, kad jie čia atvyktų, kai kuriuos jų teko restauruoti specialiai šitai parodai. Būtent lenkų kultūros ir paveldo ministerija skyrė lėšas tų baldų restauravimui, kad juos būtų galima eksponuoti. Mes sakėme, kad galima rodyti ir nutriušusius, sunykusius, nes tai irgi įdomu, bet jie nesutiko, nenorėjo, kad į parodą atėję žmonės stebėtųsi, kokie čia sunykę daiktai“, – kalbėjo Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius Gintaras Abaravičius.

Tiek Weissų, tiek Tiškevičių namai buvo panašios architektūros, juose tuo pačiu metu atsidūrė panašūs baldai. Todėl, pasak Užutrakio rūmų vadovų, galima suvokti, kaip galėjo atrodyti ir grafų Tiškevičių gyvenimas čia XX amžiaus pradžioje.

Lenkijos kultūros ir paveldo ministerija parodos rengėjus Lietuvoje apdovanojo ministerijos garbės ženklais „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių