Uostamiesčio Rūtų galerijoje – J.Daniliausko tapybos vernisažas

Klaipėdoje svečiuosis ir Rūtų galerijoje savo aliejinę tapybą bei pasteles penktadienį pristatys garsus vilnietis dailininkas Jonas Daniliauskas.

J.Daniliauskas gimė 1950 m. Lėkaičių kaime, Šakių rajone. 1974 m. baigė Valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija). Tapybos paslaptis kūrėjui atskleidė žinomi Lietuvos dailininkai Jonas Švažas ir Algirdas Petrulis.

Dabar šio tapytojo darbai sulaukia kolekcionierių, galerijų bei muziejų susidomėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. J.Daniliauskas yra dalyvavęs parodose, surengtose Bulgarijoje, Danijoje, Rusijoje, Suomijoje, JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Armėnijoje, Japonijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Indijoje ir kitur. Jo kūriniai yra saugomi ir meno gerbėjams pristatomi Gruzijos valstybiniame dailės muziejuje (Tbilisis), Latvijos valstybiniame meno muziejuje (Ryga), Varšuvos meno parodų biure (Lenkija), Poznanės nacionaliniame meno muziejuje (Lenkija), Kelno modernaus meno muziejuje (Vokietija), Maskvos Tretjakovo galerijoje (Rusija).

Manoma, kad J.Daniliausko kūrybos (nuotraukoje – „Moteris, žiūrinti į vandenį“, 1992 m.) galia slypi jo sugebėjime paprastomis figūromis ir spalvomis išreikšti žmogaus prigimties nepaprastą įvairiapusiškumą, atskleidžiant tokius jausmus kaip liūdesys ir viltis, linksmumas ir baimė, religingumas ir mistika, meilė ir erotiškumas. Namai, kaimas, moterys, gyvūnai ir gamta jam yra subjektai, primenantys kasdieninio gyvenimo ritualus bei žmogaus istoriją ir tikslą. Autoriaus kūryba nugramzdina į praeitį, pasakoja širdžiai mielas istorijas. Dažniausiai šio autoriaus darbuose dominuoja putlios gyvuliukų, paukščių ir žmonių figūros, plastiškai pasvyrančios erdvėje, kuri sukuria liūdesį ir viltį, kartais meilę ar lengvą erotiškumą, įvairiapusį žmogiškosios prigimties trapumą. Jo darbai spinduliuoja šilumą ir gėrį, primirštą kaimo gyvenimo grožį, kasdienių gyvenimo ritualų paprastumą. Ir visa tai puikiai atspindi J.Daniliausko paveikslų pavadinimai, suteikiantys jo kūriniams tarsi antrąjį sluoksnį.

„Tapyba – tai mano kalba, kurią aš geriausiai esu įvaldęs, – tvirtino J.Daniliauskas. – Mano paveikslai dažnai sukuriami spontaniškai, kartais net pačiam netikėtai, iš anksčiau eskizuose užfiksuotų minčių, nuotaikos ir įspūdžių. Bet aš nepradedu dirbti „aklai“, paprastai būna koks nors impulsas. Manau, kad kiekvienas kūrinys turi atlaikyti laiko išbandymą, tik po kurio laiko apytikriai objektyviai galiu vertinti savo kūrybą.“

Parodoje Klaipėdoje bus galima išvysti 18 tapybos bei pastelės darbų, kuriuos J.Daniliauskas sukūrė 1995–2011 m.

Reta proga – per vernisažą uostamiestyje susipažinti ne tik su išskirtine šio dailininko kūryba, bet ir su pačiu autoriumi.

Parodos atidarymas – gruodžio 16 d. 17.30 val. Rūtų galerijoje (Danės g. 9).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių