Uostamiesčio bibliotekoje – Andrejaus Tarkovskio atminimo vakaras

Šiemet balandžio 4-ąją legendiniam kino režisieriui Andrejui Tarkovskiui būtų sukakę 80 metų. Šia proga trečiadienį Klaipėdoje rengiamas atminimo vakaras.

Jame aktorius Vytautas Paukštė skaitys režisieriaus tėvo poeto Arsenijaus Tarkovskio „Palikimą“ (skirtas Andrejui Tarkovskiui, 1934–1937), taip pat bus parodyta ištrauka iš režisierės Dali Rust kuriamo dokumentinio filmo „Tarkovskių šeima“ (2012 m.) ir visas garsusis Andrejaus Tarkovskio filmas „Veidrodis“ (1974 m., 111 min.).

„Veidrodis“ – autobiografiniais motyvais grįstas filmas, kuriame susipynė režisieriaus vaikystės įspūdžiai, sudėtingi santykiai su tėvais, kūrybos kančios ir dramatiškų įvykių prisodrinta epocha: kino kronikos kadrų fone skamba režisieriaus tėvo – poeto Arsenijaus Tarkovskio eilės. Tai ir vieša režisieriaus išpažintis, ir menininko santykių su realybe apmąstymas.

Andrejui Tarkovskiui kinas nebuvo pramoga. Tai didžiulės atsakomybės, meilės ir pasiaukojimo reikalaujantis procesas, kaip ir poezija, muzika, dailė. Kokia didžiulė gali būti jo galia, kai į vieną darnią visumą sujungiamas vaizdas, žodis, garsas. Kiekvienas mąstymui pasmerktas žmogus pradeda nuo savęs, savo patirties, kad pereitų prie savo krašto ir dar toliau – prie būties mįslių. Andrejus Tarkovskis tą kelią nuėjo.

A.Tarkovskiui dedikuotas vakaras vyks balandžio 4 d. 17.30 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos (Herkaus Manto g. 25) renginių salėje.

Įėjimas – laisvas.

(Nuotraukoje – Andrejus Tarkovskio „Autoportretas su užrišta burna“, 1950.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių