Uostamiesčio Baroti galerijoje – V.Viningo tapybos vernisažas

Penktadienį uostamiesčio meno publikai savo naujausius paveikslus, nutapytus pernai ir šiemet, pristatys Virginijus Viningas.

Tyčia ar netyčia paroda sutampa su autoriaus 50-mečiu. 1990-aisiais Vilniaus dailės akademijoje baigęs tapybą, V.Viningas parodose pradėjo dalyvauti 1993-iaisiais, nuo 1997-ųjų – Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos narys, yra kūręs vitražo ir asambliažo srityse, bet visuomet jam svarbiausia buvo tapyba.

Originalus klaipėdietis tapytojas, vienas iš tų, apie kuriuos sakoma – „turi savitą stilių”, iš tolo atpažįstamas iš varvančių – viningiškų potėpių. Prieš lietuviškos tapybos mokyklos srovę jie vis su didesne jėga srūva nuo pat dailininko karjeros pradžios.

Ką bevaizduotų – maištaujančias pakabas, grėsmingas sūpuokles ar su trenksmu virstančias kėdes, ant abstrakcijos ribos skaudžiai balansuojančias emocijas, beasmenius gimnazisčių veidus ar socialiai provokuojančius bananų valgytojų portretus, savo mylimą šunį ar džiazo įžymybes, kurias pažįsta tik iš muzikos, – V.Viningas parodo, kad puikiai moka tapyti „varvančius” savo personažus. Ir spalvos viningiškos – šalčiu kaustanti mėlyna, anemiška pilka, deginančiai raudona, akivariškai juoda ir anonimiška balta. Dviejų, trijų spalvų kombinacijos jam su kaupu pakanka, kad jo tapybos personažai atgytų, prabiltų, imtų demonstruoti savo nuotaikas.

V.Viningas nedažnai rengia autorines parodas. Iki šiol būta bene dešimties. Ne tik Lietuvoje, bet ir Suomijoje, Vokietijoje. Jo tapybą dažniau galima pamatyti bendruose uostamiesčio ir Lietuvos tapytojų projektuose. Su jais V.Viningo paveikslai pabuvojo Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, eksponuoti Danijoje ir Švedijoje.

Klaipėdoje paskutinįsyk plačiau V.Viningas prisistatė berods 2008-aisiais – jo „Improviza“ vainikavo autoriaus kūrybinės veiklos 15-metį. Tuomet dailininkas pasidavė intriguojančiai tapybos improvizacijai, kuri parodos temą pasuko netikėta linkme – tapytojas pateikė portretines džiazo improvizacijas, drobėse įkūnijusias emocinius ir estetinius įspūdžius, kilusius jam klausantis džiazo. Tai buvo pasaulio džiazo korifėjų muzikos refleksija tapyboje. Plėtodamas Londono tapybos ekspresiją, parodoje „Improviza” V.Viningas pats save papildė – atskleidė dar neregėtus žvilgsnio rakursus ir matymo bei interpretacijos galimybes.

Šią temą V.Viningas palies ir naujoje autorinėje parodoje bičiulio dailininko Isroildžono Baroti galerijoje.

V.Viningo tapybos vernisažas – gegužės 28 d. 17 val. Paroda veiks iki birželio 18 d. Uostamiesčio Baroti galerija (Aukštoji g. 1) atvira lankytojams antradieniais – penktadieniais nuo 11 iki 18 val., šeštadieniais – nuo 11 iki 16 val. Įėjimas – nemokamai.


Šiame straipsnyje: parodaViningasBaroti galerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių