Ukrainoje pradėjo veikti didžiausias regiono holokausto muziejus

Ukrainoje duris atvėrė žydų bendruomenės centras ir didžiausias holokausto muziejus Rytų Europoje. Pastatas Dniepropetrovske užima per 40 tūkstančių kvadratinių metrų, jis sudėliotas iš septynių sujungtų bokštų vaizduojančių Menorą – žydų septynšakę žvakidę.

Kaip praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba, muziejuje gausu dokumentų pasakojančių holokausto tragediją per antrąjį pasaulinį karą, Ukrainos žydų bendruomenės istoriją, čia demonstruojami filmai, fotografijos, menančios vieną didžiausių žydų tautos tragedijų. Žydai Dniepropetrovske apsigyveno dar XVIII amžiuje, o jau po šimto metų jie sudarė daugiau kaip trečdalį miesto gyventojų.

1930 metais žydų bendruomenė nukentėjo nuo Stalino represijų, o po vienuolikos metų miestą okupavus nacių kariuomenei per kelis mėnesius buvo nužudyta daugiau nei 11 tūkstančių žydų.

„Tai kas čia padaryta per metus ar dvejus yra didelis pasiekimas. Matome šioje vietoje daugybę vaikų, daugybę žydų. Taip pat organizacijų čia veikiančių. Čia galima rasti tikrą atsakymą, ką naciai ir komunistai bandė padaryti Ukrainoje ir visoje Sovietų Sąjungoje gyvenusioms žydų bendruomenėms:, – sako Izraelio viešosios diplomatijos ir diasporos reikalų ministras Yulijus Edelsmanas.

„Kai atsiranda tokios vietos kaip ši ar kitur Ukrainoje, tada žmonės sužino, kad yra vietų, kur gali ateiti, pasikalbėti, pasidalyti maistu, mokyti vaikus, kad jie gautų geresnį išsilavinimą. Kad žmonės galėtų gyventi ne tik savo tautos kultūrinį gyvenimą, bet ir jaustųsi Europos visuomenės dalimi", – antrina rabinas Levis Yitzchokas Matusofas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių