Tytuvėnų piligrimo centro laikinasis vadovas gavo baudą

Už Kultūros paveldo departamento pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą Kelmės rajono apylinkės teismas trečiadienį skyrė 600 litų piniginę baudą Tytuvėnų piligrimų centro laikinajam vadovui Pranui Jurkaičiui. Teismas konstatavo, kad paveldosaugininkų reikalavimai buvo teisėti.

Gaisro nuniokotą Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį valdo viešoji įstaiga Tytuvėnų piligrimų centras. Tytuvėnų piligrimų centro direktoriaus pareigas laikinai einantis P.Jurkaitis administracinėn atsakomybėn patrauktas už tai, kad Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio atstovams nepateikė prašytų dokumentų.

Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas sakė, kad P.Jurkaičio parodymus teismas įvertino kaip siekimą išvengti atsakomybės.

„Nors P.Jurkaitis nurodė negalįs paaiškinti žymiai vėliau, negu nurodyta lydraštyje (nes jis tik pasirašo dokumentus, o kitas darbuotojas turi juos išsiųsti), šie jo parodymai yra vertinami kaip siekimas išvengti atsakomybės“, - paskelbė teismas.

Teismas konstatavo, kad Kultūros paveldo departamento vasario 21 dienos raštą atsakymo - dokumento nepateikė visiškai.

P.Jurkaičiui grėsė piniginė bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų. Kelmės rajono apylinkės nutarimą dar galima apskųsti Šiaulių apygardos teismui.

Paveldosaugininkai administracinių teisės pažeidimų protokolą P.Jurkaičiui dėl informacijos nepateikimo surašė, kai nepavyko gauti oficialaus ir išsamaus Tytuvėnų piligrimų centro paaiškinimo, kas ir kokiomis aplinkybėmis į vienuolyno patalpose veikusį muziejų suvežė eksponatus, kas juos priėmė. Iš visos Šiaulių vyskupijos į šį muziejų suvežtos bažnytinės vertybės per gaisrą sudegė.

Kultūros paveldo departamentas paprašė pateikti dokumentus dėl pilną vertę turinčių daiktų, vadinamų antikvariniais daiktais, kurie eksponuoti Tytuvėnų vienuolyno muziejuje.

P.Jurkaitis kaltės teisme nepripažino, jis teisme teigė pateikęs visą informaciją anksčiau, nei teigia Kultūros paveldo departamento atstovai.

Paveldosaugininkai sako, kad P.Jurkaitis ėmė teikti informaciją, kai buvo inicijuota ši administracinė byla.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos. Sudegė dalis vienuolyne neformaliai įsikūrusiame sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Vasario pabaigoje vėjui nuplėšus dalį bažnyčios stogo skardos, buvo paskelbtas ekstremalus įvykis. Ugniagesių gelbėtojų teigimu, bažnyčios pastato būklė tuomet tapo grėsminga.

XVII-XVIII amžiais pastatytas Tytuvėnų bernardinų vienuolyno ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.


Šiame straipsnyje: TytuvėnaiTytuvėnų bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

gintas

gintas portretas
...kazkoks pasityciojimas..... Nemanau , kad be jo zinios visa ta turta pavoge padege baznycia....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių