Tytuvėnų bažnyčią atstatys už 2 mln. litų, vienuolyną – 3 mln. litų

Gaisro nuniokoto Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio atstatymo darbams numatoma skirti apie 5 mln. litų.

Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia bus atstatoma už beveik 2 mln. litų, o Tytuvėnų bernardinų vienuolynas - už beveik 3 mln. litų.

Centriniame viešųjų pirkimų portale skelbiama, kad viešosios įstaigos „Tytuvėnų piligrimų centras“ paskelbtą supaprastintą atvirą konkursą bažnyčios atstatymo darbams pirkti laimėjo bendrovė „Irdaiva“. Ji vienintelė nurodoma kaip dalyvavusi šiame konkurse.

„Irdaiva“ pasiūlė darbus atlikti už 1 mln. 970 tūkst. litų. Sutartį ji turi įvykdyti iki 2015-ųjų balandžio 19-osios.

Ši bendrovė priklauso keturių ūkio subjektų grupei, kuri laimėjo ir kitą to paties centro paskelbtą konkursą vienuolyno atstatymo darbams pirkti.

Šioje grupėje taip pat yra bendrovės „Eigesa“, „Pamario restauratorius“ bei „Statybos ir restauravimo darbai“. Ji konkursą laimėjo pasiūliusi 2 mln. 990 tūkst. litų kainą, sutartį turi įvykdyti iki 2015-ųjų gegužės 6 dienos.

Antroje vietoje liko kiek didesnę kainą - 3 mln. 41 tūkst. litų - pasiūliusi kita ūkio subjektų grupė, kurią sudaro bendrovės „Struktūra“, „Kaminta“ bei Virginijaus ir Romaldo Rabačių tikroji ūkinė bendrija „Virmalda“.

Trečiasis konkurso dalyvis - bendrovė „Panevėžio statybos trestas“ - pasiūlymų nepateikė.

Viešosios įstaigos „Tytuvėnų piligrimų centras“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Pranas Jurkaitis BNS sakė, kad bažnyčios stogui atstatyti bus panaudoti draudikų skirti pinigai ir Europos Sąjungos (ES) parama.

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“, kuri buvo apdraudusi bažnyčią, paskelbė jai gelbėti išmokėjusi 750 tūkst. litų. Likusias lėšas norima panaudoti iš ES paramos. Dar prieš nelaimę buvo pateiktas prašymas 5 mln. litų europinei paramai, dabar numatoma, kad patikslinus paraišką, padalinus ją į dvi dalis ir atsisakius kurių nors anksčiau planuotų darbų dalį paramos galima būtų skirti stogo dengimui.

„Bažnyčios stogo projektas - iš europinių skaidomų projektų buvusių 5,5 mln. litų (0,5 mln. litų - pareiškėjo lėšos - BNS). Stogai nebuvo projekto apimtyje numatyti, buvo bažnyčios tvora su vartais, fasadas, langai. Dabar dalį sumos trūkstamos nukreipiame į stogus. Vietoj vienos - dvi paraiškos, visa suma 5,5 mln., o trūkstama suma nuo draudimo bus iš europinių lėšų“, - aiškino P.Jurkaitis.

Kaip BNS patvirtino Ūkio ministerija, po įvykusio gaisro buvo nuspręsta projektą įgyvendinti dviem etapais ir teikti dvi paraiškas. Atsižvelgiant į susidariusią situaciją, pirmiausia bus tvarkomas stogas. Pirmoji paraiška dėl stogo tvarkymo turėtų būti pateikta iki liepos 2-osios, tam numatyta 2 mln. litų.

„Detali informacija bus pateikta paraiškoje, tad ir apie antrą projekto įgyvendinimo etapą tiksliau bus galima atsakyti tik įvertinus pirmąją paraišką“, - teigiama BNS atsiųstame ministerijos atsakyme.

Tuo metu vienuolyno stogą tikimasi sutvarkyti draudimo lėšomis. Kiek skirs vienuolyną apdraudusi bendrovė „Gjensidige Baltic“, kol kas neaišku. Vienuolynas buvo apdraustas 10 mln. litų suma.

P.Jurkaitis pripažįsta, kad draudikų skiriamų lėšų visiems darbams gali nepakakti.

„Darysime darbus tiek, kiek užteks pinigų. Gal ir bus (nebaigti darbai - BNS), šiandien sunku sakyti. Nežinome, kiek duos - ar trūks ir ar prašysime. Jei trūks, gal ir prašysime“, - kalbėjo jis.

Per Tytuvėnų Šv. mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje sausio 26 dieną kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos, sudegė dalis sakralinio meno muziejuje eksponuotų liturginių reikmenų, gesinant gaisrą nuo vandens nukentėjo vienuolyno pirmojo aukšto freskos.

Po gaisro pasigesta 60 kultūros vertybių, iš kurių 24 įtrauktos į Kultūros vertybių registrą.


Šiame straipsnyje: TytuvėnaiTytuvėnų bažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių