Tuvos šamanai Vilniui ir Kaunui prisistatys nežemišku balsu

Į Lietuvą atvyksta jau trečia Tuvos Respublikos grupė, puoselėjanti šio krašto muzikantų gerklinio dainavimo tradicijas. Į vieno muzikinio žanro rėmus netelpanti grupė „Yat-Kha“ tiek savo šalyje, tiek Europos ir Azijos valstybėse, kuriose lankėsi koncertinių turu metu, jau yra tapusi legenda. Jų pasirodymai - tarsi spektakliai, apipinti šamaniška muzika, todėl nebereikalo koncertų erdvėmis organizatoriai pasirinko Vilniaus ir Kauno teatrus.

Grupės „Yat-Kha“ (vokalistai ir styginiais grojantys Albertas Kuvezinas bei Šolbanas Mongušas, mušamaisiais groja Jevgenijus Tkačiovas) kūryboje Sibiro ir Centrinės Azijos muzikinės tradicijos derinamos su roko muzika, o vokalisto balsas išsiskiria neįtikimai žemais tonais, kurie gali sukelti įspūdį, jog dainininkas yra apsėstas nežmogiškų galių. „Yat-Kha“ kūryboje susitinkantis folkloras, gerklinis dainavimas bei sunkioji muzika skamba visiškai kitaip, nei galima būtų tikėtis, o aštri, šamaniška, keistai graži psichodelinė atlikimo maniera pritaikoma ne vien grupės kūryboje, bet ir perdainuojant įvairaus laikmečio Vakarų muzikos herojų dainas.

Nuo 1991 m. nuolatos koncertuojanti grupė „Yat-Kha“ yra surengusi kelis pasaulinius turus, dalyvavo šimtuose festivalių tokių kaip: „WOMAD”, „WOMEX”, „Glastonbury”, „Reading”, „Roskilde”, „Sfinks”, „Chicago World Music Fest” bei kituose. „Yat-Kha“ kūrybinėje veikloje bendradarbiavo su pasaulinio garso artistais „The Chieftains”, „Chicago Symphony Orchestra”, „Trans Global Underground”, „Asian Dub Foundation”. Grupės diskografiją puošia per dešimtį išleistų studijinių bei gyvų pasirodymų albumų, kurių vienas, pavadintas „Poets and Lighthouses”, 2011 m. sausio mėnesį Europos world muzikos grojaraščiuose užėmė pirmąją vietą.

Koncertai vyks:

Lapkričio 6 d.,19 val. Keistuolių teatre, Vilniuje
Lapkričio 7 d.,19 val. Kauno dramos teatre.


Šiame straipsnyje: Yat KhaTuvatuviaimuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių