Turkija konfliktuoja su muziejais dėl negrąžinamų istorinių vertybių

Turkija nesutaria su daugeliu didžiausių pasaulio muziejų dėl to, kad atsisako jiems skolinti savo meno dirbinius. Taip šalis elgiasi siekdama atgauti jai priklausančias senovines ekspozicijas.

Turkija konfliktuoja su tokiais garsiais muziejais kaip Luvras, Britų muziejus, Viktorijos ir Alberto muziejus ir kt., skelbia theartnewspaper.com.

Britų muziejus planavo eksponuoti seniausias pasaulyje rekonstruotas nuolaužas – demonstruoti Uluburun laivą, tačiau dėl naujosios Turkijos muziejų politikos to padaryti nepavyks. Laivo nuolaužos buvo rastos 1982 metais Turkijos pakrantėje. 12 metų radinys buvo eksponuojamas Bodrum muziejuje Turkijoje. Britų muziejaus atstovai teigia siūlę Turkijai kokią nors ekspoziciją mainais už laivo nuolaužas, tačiau susitarti nepavyko. Turkija eksponuoti laivo neleidžia ir reikalauja grąžinti Britų muziejuje esančią akmeninę lentelę „Samsat stele“.

Tokią politiką, kai Turkija atsisako skolinti ekspoziciją tiems muziejams, kurie negrąžina šaliai istorinių vertybių, įvedė ministras pirmininkas Recepas Erdoganas.

Turkijos vyriausybę įkvėpė Italijoje vykdyta politika, kai šalis atsisakė skolinti ekspozicijas keliems Amerikos muziejams dėl negrąžinamų istorinių vertybių. Be to, pačiai Turkijai vykdant šią politiką pavyko atgauti kai kurias vertybes. 2011 metų vasarį Serbijos vyriausybė grąžino 1485 monetas ir 379 nedidelius istorinius daiktus. Berlyno muziejus grąžino sfinksą, pagamintą 1600 m. pr. Kr. Ši skulptūra buvo restauruojama Vokietijoje, o po to jos niekas nebegrąžino tikriesiems šeimininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių