„Triumfo arkos“ nugalėtoja O.Kolobovaitė dainuos Klaipėdoje

Trečiadienį Klaipėdos koncertų salėje skambėsianti muzika panardins į gilių emocijų kupiną programą „Moters meilė ir gyvenimas“.

Onos Kolobovaitės (sopranas), Birutės Vainiūnaitės (fortepijonas) ir Valstybinio Vilniaus kvarteto parengta koncertinė programa pavadinta kaip ir joje skambėsiantis Roberto Schumanno vokalinis ciklas. Aštuoniose jo dainose išskleidžiamas moters gyvenimo kelias: mylinti mergina tampa sužadėtine, žmona, motina, našle... Kompozitorius, daug dėmesio skyręs vidiniam žmogaus pasauliui, turėjo nepaprastą gebėjimą gilias, delikačias, kartais trumpalaikes dvasios būsenas paversti muzikos skambėjimu. Galbūt todėl jo kūryba paslaptinga, savita ir labai asmeniška.

Šiemet pasaulio koncertinėse scenose atliekama daug šio vokiečių romantiko kūrinių, taip paminint 200-ąsias jo gimimo metines. Koncerte dar suskambės R.Schumanno Fortepijoninis kvintetas Es-dur (kompozitorius laikomas šio žanro pradininku), tapęs vienu populiariausiu kūrinių jo istorijoje. Šį opusą su kvartetu pagros B.Vainiūnaitė, pirmojo M.K.Čiurlionio pianistų ir XIV virtuozų konkurso Berlyne laureatė. Pianistė nenuilstamai triūsia lietuviškos muzikos baruose, atlikdama tiek pamirštus, tiek naujausius kūrinius. Jau keturis dešimtmečius ji ištikimai atsidavusi pedagoginei veiklai Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Valstybinis Vilniaus kvartetas šiemet mini 45 metų kūrybinės veiklos sukaktį. Tiek laiko ansamblyje groja jo primarijus Audronė Vainiūnaitė, violončelininkas Augustinas Vasiliauskas jame griežia 40 metų. Artūras Šilalė (antrasis smuikas) ir Girdutis Jakaitis (altas) į kolektyvą įsijungė daugiau nei prieš dešimtmetį. Kartų kaita nesutrukdė ansambliui sukurti savitas interpretavimo tradicijas ir pasiekti ansambliškumo darną.

Kad kvartetas geba įsigilinti į skirtingų epochų bei stilių muziką, bus galima įsitikinti ir šiame koncerte. Be R.Schumanno, jis atliks moderniosios lietuvių muzikos klasiko Juliaus Juzeliūno kantatą „Gėlių kalbėjimas“. Sukurtoje pagal avangardinių filmų kūrėjo ir poeto Jono Meko eiles kantatoje apdainuojama „meilė yra kaip vėjas, ir... kaip vanduo“.

R.Schumanno ciklą ir J.Juzeliūno kantatą su kvartetu dainuos O.Kolobovaitė. Populiarumo ir meilės metą išgyvenanti jauna dainininkė žavi šilta šypsena ir įvairiapusiais talentais. Pernai ji laimėjo X V. Jonuškaitės-Zaunienės jaunųjų dainininkių konkurso ir LTV auksinio balso konkurso „Triumfo arka“ pirmąsias premijas. Šiemet sėkmė ją lydi TV3 projekte „Šok su manimi“. Solistei artima skirtingų stilių ir žanrų muzika: ji dainuoja miuzikluose, operetėse, klasikinėse, šiuolaikinėse akademinėse ir net roko operose, dramos spektakliuose ir klasikinės muzikos koncertuose.

Programos „Moters meilė ir gyvenimas“ Klaipėdos koncertų salėje pradžia – 18 val. Koncerto partnerė – Lietuvos nacionalinė filharmonija.

Bilietai – po 15, 20 Lt, taikomos nuolaidos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių