„Traukinių žymėjimo“ autorius užsipuolė Bookerio premiją

Škotijos rašytojas Irvine`as Welshas – garsaus romano „Traukinių žymėjimas“ autorius – aštriai užsipuolė Bookerio premiją („The Man Booker Prize“) kaip „labai imperialistiškai orientuotą“ literatūros apdovanojimą.

I. Welshas taip pat tvirtina, kad premijos teikėjai nesugebėjo išspręsti „anti-škotiškumo“ problemos, rašo guardian.co.uk.

Kalbėdamas Edinburgo rašytojų konferencijoje, I. Welshas sakė, kad Bookerio premijos teikėjai aukštuomenės angliškumą laiko kultūros matu, o jų nesugebėjimas paneigti kaltinimų anti-škotiškumu yra arogancijos ir intelektinio silpnumo ženklas.

Rašytojas, naudojantis daug škotų tarmių savo novelėse, tvirtina, kad premijos laimėtojai yra daugiausiai pasirenkami iš anglų rašytojų, priklausančių aukštuomenei, arba buvusių kolonijų piliečių, „galimas daiktas, siekiant įtvirtinti [premijos kaip] „globalaus apdovanojimo“ pagrįstumą“.

Bookerio premija, I. Welsho teigimu, „pagrįsta išpuikimu, kad aukštuomenės angliškumas yra kultūros matas, pagal kurį turi būti matuojama visa literatūra“.

Tai ne pirmas kartas, kai Bookerio premija yra kritikuojama. Julianas Barnesas, šia premija apdovanotas pernai, laimėtojo rinkimo procesą yra pavadinęs „snobišku bingo“.

Kasmetinė „The Man Booker Prize“ premija įteikiama už geriausią anglų kalba parašytą romaną, kurio autorius yra Britų Sandraugos arba Airijos pilietis. Ją 1968 metais įsteigė kompanija „Booker-McConnell“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių