Tėvo – tapyba, sūnaus – filmas Baroti galerijoje

Uostamiesčio Baroti galerija pristato Lietuvos Nacionalinės premijos laureato Lino Leono Katino tapybos parodą „69. Ir ačiū Dievui“ ir jo sūnaus multimedijos menininko Džiugo Florijono Katino filmą „Dešimt“.

Nuo šio vakaro iki vasario 18-osios Baroti galerijoje viešės tapytojo L.L.Katino paveikslų paroda. Kartu su ja bus galima pamatyti ir filmą „Dešimt“.

Parodos autorius L.L.Katinas - žinomas Lietuvos tapytojas. Jis gimė 1941-aisiais Radviliškyje. 1964 m. Lietuvos dailės institute baigė architektūros studijas. Nuo 1967 m. dalyvauja parodose ir meno projektuose šalyje bei užsienyje, individualias parodas surengė Vilniuje (1967, 1968, 1974, 1984, 1986, 1988, 1990, 1993, 1996), Taline (1973), Šarlotensvilyje (Virdžinijos valstija, 1974). L.L.Katinas žinomas ir kaip grupės „24“ narys (nuo 1990), nuo 1967 m. - Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 1968-1992 m. jis mokė dailės M.K.Čiurlionio menų gimnazijos Vilniuje moksleivius, nuo 1992-ųjų dėstė Vilniaus dailės akademijoje. 1999 m. apdovanotas Lietuvos Nacionaline premija.

Pasak A.Andriuškevičiaus, „L.L.Katino kūryba galėtų būti pavadinta kosmologiška: operuodamas nežemiškų erdvių, dangaus kūnų, visatos procesų įvaizdžiais, autorius nuteikia žiūrovą pasijusti kosminio vyksmo stebėtoju ir dalyviu. Antra, dailininko paveikslai stipriai veikia žmogų tiek savo plastine sąranga, tiek žadinamomis kultūrinėmis asociacijomis. (...) Savo kūrybos plastines savybes ir jos asociatyvumą autorius yra gražiai sulydęs į viena, paveiksluose šiedu sluoksniai neina skyrium. (...) Trečia, L.L.Katinas gražiai vartoja specifines tapybos priemones, bet drauge ne viename jo paveiksle svarbus vaidmuo tenka ir pačiai užmačiai - taigi čia regime ir šį tą iš konceptualiojo meno arsenalo, vėl koja kojon su plastika eina intelektualinis žaidimas“.

D.F.Katino filmas „Dešimt“ sukurtas ciklui „Dimensija 12“ ir demonstruotas „Vilnius -  Europos kultūros sostine 2009“ projekte „Naujas miesto veidas“.

Jame menininkas, bendradarbiaudamas su filmo herojais, sukūrė savitus ir įsimenančius Sigito Gedos, Vytauto Landsbergio, Valentino Masalskio, Violetos Urmanavičiutės-Urmanos, Oskaro Koršunovo, Jono Meko ir kitų asmenybių portretus. Dešimt jų atsiveria prieš žiūrovo akis...

Filmo pristatymas ir vernisažas dalyvaujant abiems autoriams - Klaipėdos Baroti galerijoje (Aukštoji g 1 / Didžioji Vandens g. 2) sausio 22 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių