Teismas uždraudė lietuviams rodyti operą "Jėzus Kristus Superžvaigždė“

Konfliktą dėl lietuvių pastatytos britų kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio roko operos "Jėzus Kristus Superžvaigždė“ išsprendė teismas. Antradienį jis nutarė, kad opera negali būti atliekama.

Lietuviai, matyt, nutarė būti protingesni už kitus - garsųjį kūrinį ėmėsi statyti be autoriaus teises ginančios agentūros „The Really Useful Group“ (RUG) leidimo. Jos teisininkas Dominicas Jonesas paragino arenų atstovus atšaukti renginį ir nebeprekiauti bilietais, tačiau jo balsas nebuvo išgirstas.

Leidimo statyti operą istorija panėšėja į painų detektyvą. Pirmiausia “Kultūros vadybos projektų” vadovas E.Baranauskas patvirtino, kad derybos su RUG atstovais buvo nesėkmingos, taigi visas organizavimo teises perleido “Centrinei kūrybos studijai”. Pastarosios vadovas R.Marcinkus teigė, kad teisę rodyti „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ gavo - tiesa, ne iš RUG, o iš vienos agentūros, kuri neva rūpinasi A.Lloydo Webberio interesais Rytų Europoje. Tuo tarpu pati RUG teigia, kad yra vienintelė A.L.Webberio kūrinių administratorė. Sąsajų su lietuvių pastatyta opera išsižadėjo “Makrokoncerto” atstovas Aivaras Gelžinis - esą, nors agentūra iš pradžių labai aktyviai reklamavo operą, tačiau dėl įvairių neaiškumų, pasitraukė.

RUG advokatas praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismui pateikė ieškinį, kuriuo reikalaujama sustabdyti visus tris „Jėzaus Kristaus superžvaigždės“ koncertus Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose. Tiesa, Vilniuje ir Kaune opera jau parodyta, o šį vakarą turėtų būti atlikta Šiauliuose. Jei jos organizatoriai nesilaikys teismo nuosprendžio, RUG agentūra žada nesitaikyti su lietuvių savivale ir bylinėtis kitais metais.

Į teismą už autorių teisių pažeidimus gali būti patraukti ir operoje "Jėzus Kristus Superžvaigždė" dainuojantys atlikėjai, mat dalyvaudami pasirodyme jie taip pat pažeidžia autorių teises. Roko operoje dainuoja Jeronimas Milius, Jurgis Didžiulis, Asmik Grigorian, Vytautas Juozapaitis, Egidijus Sipavičius, choras „Brevis“ ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių