Tarptautinėje parodoje – drąsūs jaunųjų menininkų debiutai

Tarptautinė šiuolaikinio meno bienalė „Jaunieji Europos kūrėjai“ ir vėl svečiuojasi Klaipėdoje, viliodama meno gerbėjus jaunųjų europiečių debiutais.

Ieško naujų talentų

„Jaunieji Europos kūrėjai“ (JEK) - tarptautinė šiuolaikinio meno bienalė, kurioje savo kūrybą eksponuoja aštuonių Europos šalių jaunoji menininkų karta. Pagrindinis projekto tikslas - pristatyti šiuolaikinio meno tendencijas bei žanrų įvairovę (tapyba, skulptūra, instaliacija, grafika, fotografija, videomenas, multimedija). Kartu suteikiama galimybė debiutuojantiems kūrėjams, tebeieškantiems savo kūrybinio identiteto bei pripažinimo tarptautinėje meno rinkoje, dalyvauti keliaujančioje po Europą parodoje bei reprezentuoti savo kūrybą ir šalį, o pačiai šaliai - susipažinti su gimstančiu naujuoju senojo kontinento menu.

Tai kelių šalių-partnerių organizuojamas šiuolaikinio meno projektas, administruojamas Montružo miesto (Prancūzija). Montružo miestas, esantis netoli Paryžiaus, garsėja kaip aktyvus kultūrinis centras, daug dėmesio skiriantis naujų, talentingų menininkų paieškoms ir pristatymui. Jau 54 kartą 2009 metų pavasarį Montruže startavusi meno paroda „Salon de Montruge“ siekia pristatyti jauniausius Prancūzijos menininkus ir suteikti galimybę jiems pradėti savo kūrybinę karjerą. Kasmetinės Prancūzijos miesto Montružo inicijuotos jaunųjų kūrėjų parodos nuo 2000-ųjų išaugo į jungtinę kelių Europos šalių šiuolaikinio meno bienalę.

2006-aisiais Klaipėdos miestas tapo šio projekto partneriu. Jau trečiąjį kartą projekto JEK paroda atkeliavo į Lietuvos uostamiestį. Iki kovo 29-osios Klaipėdos dailės parodų rūmuose lankytojai turės galimybę susipažinti su 2009-2011 metų bienalės paroda.

Geografija platėja

Dalyvavimo tarptautiniame projekte patirtis įpareigoja ir kartu džiugina naujais iššūkiais.

Naujasis JEK turas vyksta jau nebe šešiose bet aštuoniose Europos valstybėse, tad jauniesiems kiekvienos šalies kūrėjams suteikiama galimybė pasireikšti platesnėje meno rinkoje. 2009-ųjų rugsėjo mėnesį startavusi Montruže bienalės paroda, pristatanti 80 jaunųjų kūrėjų, per dvejus metus apkeliaus aštuonių skirtingų Europos šalių galerijas.

Kelis metus drauge projektą organizuojančios Prancūzija, Lietuva, Austrija, Italija, Ispanija ir Portugalija į naująjį bienalės sąstatą šiemet priėmė naujas šalis - Slovakiją ir Vengriją. Kaimyninė Lenkija dalyvauja tik svečio teisėmis, t.y. ji turi galimybę pristatyti savo menininkus parodos kataloge, bet jų kūriniai nekeliauja po žemyną.

Lietuvai nėra lengva kiekvienąkart parodyti kažką naujo, pristatyti neatrastą talentą ar formatą. Juolab globalizacijos paveikti pradedame panašėti. Todėl sudarant Lietuvos menininkų plejadą ypač norėta įvertinti lietuviškosios tapatybės atspindžius, suvokti, kas yra būdinga vietinei meninei raiškai ir mentalitetui.

Lietuvių dešimtukas

Pernai vasarą Klaipėdos dailės parodų rūmuose organizuota paroda „JEKlai(pė)da'2009“ kvietė prisistatyti jaunus Vakarų Lietuvos regiono menininkus, 10 lietuvaičių buvo pakviesti dalyvauti europiniame ture.

Atrenkant kūrinius buvo akcentuojami idėjos novatoriškumas, konceptuali kūrinio vertė, žanrinis profesionalumas bei lietuviško charakterio traktuotės originalumas. Pasak projekto meno kuratorės Lietuvoje menotyrininkės Godos Giedraitytės, „šiųmetinė lietuvių ekspozicija pasidalijo į du blokus. Pirmasis - tradicinių žanrų raiška, paženklinta LT konteksto paieškomis turinyje. Pastarasis ypač juntamas fotografijos ir tapybos darbuose (paminėtini M.Bružilos, M.Treigio, S.Žaltausko, R.Liauksmino bei J.Viningo darbai). Antrasis - analizuoja globalinio pasaulio poveikį ir asociatyvias dabarties transkripcijas. Tam pasitelkiami nauji ekspresijos būdai: menų sintezė, eksperimentiniai deriniai... ir noras šokiruoti. Šią alternatyvą pasirinko A.Taraškevičiūtė, L.Vainoraitė, Neringa ir Mindaugas Bumbliai bei E.Šeputis“.

Turbūt svarbiausiu Lietuvos jaunųjų menininkų vertinimo kriterijumi taps dar 70 kolegų kūrybinis kontekstas. Ar Europos valstybių menininkai gali ieškoti bendrų europinio identiteto aspektų, ar vis dėlto kiekviena šalis ir autorius neginčijamai unikalūs bei išskirtiniai?..

Kuria specialų tinklą

Siekiant ne tik naujų ir įdomių menininkų debiutų, bet ir aktyvaus tarptautinio bendradarbiavimo, organizatoriai kuria jaunųjų Europos kūrėjų tinklą.

Svetainėje www.jeunecretor.eu pristatomos projekte dalyvaujantčių meninikų kūrybinės biografijos, o projekto dalyviai įtraukiami į šalių partnerių miestuose veikiančių rezidentūrų veiklą. Menininkams suteikiama galimybė keliauti, tobulėti bei prisistatyti tarptautinėje meno rinkoje.

Siekiant užtikrinti šios informacijos prieinamumą, Klaipėdos dailės parodų rūmuose veiks projekto informacinis centras, kuriame lankytojai galės iš interneto bei kitos projekto archyvinės medžiagos daugiau sužinoti apie Jaunųjų Europos menininkų tinklą, projekto JEK istoriją bei vystymąsį.

Jau nuo vasario 15-osios į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro rezidentūrą mėnesiui atvyko parodoje dalyvaujantis menininkas iš Austrijos Florianas Gruberis. Klaipėdoje reziduojantis menininkas kaip pagrindinį kūrybos šaltinį naudoja įvairiausius urbanizuotos erdvės garsus, kurie taps dokumentine medžiaga autoriaus videomeno bei fotografijos darbams. Remdamasis kasdien patiriamomis asmeninėmis emocijomis, kurias sukelia  erdvėje be pertraukos girdima įvairiausių garsų (dis)harmonija, F.Gruberis ėmėsi tyrinėti konkrečius garsų/triukšmų šaltinius mieste, jų sklaidos geografiją bei mūsų, betarpiškai veikiamų skirtingų garsinių intervencijų, reakciją į nuolat kintančią akustinę aplinką.

O JEK parodos vernisažas - jau šį penktadienį 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1/Didžioji Vandens g. 2).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių