Tarptautinė tapytojų „Sankryža“ kvies stabtelėti Klaipėdos centre

Uostamiesčio Baroti galerijoje ir jos kieme šią savaitę pluša linksma ir kūrybinga tarptautinė dailininkų komanda – ten vyksta lauko tapybos pleneras „Sankryža“. Jo metu sukurti didžiulio formato paveikslai bus eksponuojami po atviru dangumi.

Iš šešių šalių

Tarptautinis tapybos pleneras, skirtas Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejui bei Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijos 20-mečiui, pakvietė į Klaipėdą šešis aktyviai kuriančius šiuolaikinius menininkus iš šešių skirtingų šalių – buvusių Rytų kaimynių Kazachstano, Tadžikijos, Azerbaidžano, Gruzijos, Ukrainos ir Lietuvos.

Centrinės Azijos ir Kaukazo valstybės pasirinktos ne tik dėl išskirtinės tapybos stilistikos, mažai žinomos pas mus. Kaip aiškino šio kūrybinio susitikimo iniciatorius ir vadovas iš Tadžikijos kilęs dailininkas Isroildžonas Baroti’s su renginio kuratore vilniete Ieva Vedeikaite, projekto variklis pirmiausia buvo jų abiejų meilė tiems kraštams. Be to, juk visiems įdomu susipažinti, prisiminti, pamatyti, kas ten ir čia keičiasi, daugiau sužinoti vieniems apie kitus.

Todėl nuo liepos 20-osios iki rugpjūčio 2-osios Baroti galerijos ir Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos organizuojamas projektas atsisakė tradicinės uždaros kūrybinės erdvės. Siekiama priartinti kūrybinį procesą prie publikos ir taip sudaryti galimybę kiekvienam iš arti pamatyti jo eigą. Dailininkai įkurdinti Baroti galerijos erdvėje – lengvai pasiekiamoje vietoje Klaipėdos centre, kur kiekvienas norintis gali pabendrauti ir padiskutuoti su kuriančiais menininkais.

Įkvėpė Klaipėda

Baroti galerija pasikeitė neatpažįstamai – grindys nuklotos plastiko plėvele, dažų, klijų ir lako kibirėliais, sienas remia keliametrės presuotos medžio drožlių plokštės, ant kurių tapo dailininkai, persimesdami vienu kitu žodžiu, pajuokaudami. Kiti kuria čia pat kiemelyje, ant žolės. Galerijos direktorė Andželika Baroti džiaugėsi, kad jie nepaprastai draugiški, šilti, kalbūs ir smalsūs. Jiems gražus ir įdomus šis miestas, nori pamatyti daugiau, todėl savaitgalį visi ruošiasi į Palangą, prie jūros.

Kodėl gi ne?! Dauguma jau įpusėjo, o kiti ir baigia savo paveikslus. Nors gruzinas George’s Tabliashvili’s iš Tbilisio sako, kad jo kūrinys nors ir atrodo užbaigtas, iki plenero pabaigos dar gali gerokai pasikeisti. O štai azerbaidžanietis Dadashas Mammadovas jau užbaigė savo paveikslą. „Šio nuostabaus miesto, jo svetingų žmonių, nepaprastai gražių merginų buvau įkvėptas jau pirmąją dieną“, – teigė jis, savo kūrinyje įamžinęs pirmuosius įspūdžius Klaipėdoje.

Ukrainietė Tamara Hridyayeva iš Lvovo irgi jau beveik užbaigė savo nuotaikingą abstrakčios tapybos darbą, kurį pavadino „Spalvų perėjimas“. Tadžikas Ilyos Mamadzhanovas savo geometrinę kompoziciją dar tapo, specialiai pasirinkęs vien gintaro spalvas.

Išpuoš auksu

Kazachas Kanatas Ibragimovas savo kūrinį išpuoš tikru auksu, dar turės padirbėti, kol dešimt kartų už plauką plonesne aukso folija padengs savo paveikslą, kurį pavadino „Kazachų revoliucijos žiedeliu“. Jam menas – visada revoliucija. „Bet kuris dailininkas šiuolaikinėje visuomenėje yra herojus, – mano jis. – Nes būti dailininku šiame pinigų valdžios pasaulyje – didvyriškumas.“

Lietuvai plenere atstovaujantis klaipėdietis tapytojas Rytis Martinionis gal ir nelaiko savęs didvyriu, bet į plenerą atėjo pasiruošęs – su būsimo paveikslo eskizu. Tapo jam įprasta siurrealistine maniera, alegoriškai. Jis jau turi tokių lauko tapybos renginių patirties, prieš kelerius metus dalyvavo „Bitės“ projekte.

I.Baroti’s prasitarė, kad „Sankryžai“ autorius susirado pagal draugų rekomendacijas ir internetu. Kaip paaiškėjo, daugelis savo šalyse žinomi menininkai, apsigynę disertacijas ar siekiantys mokslinių laipsnių šioje srityje, ne tik užsiimantys tapyba, instaliacijomis, performansais, bet ir dėstytojaujantys, kuruojantys meno projektus.

„Sankryžos“ projekto metu sukurti bet kokioms oro sąlygoms atsparūs lauko tapybos darbai (2x3 m) bus eksponuojami Jūros šventės metu ir praeivius kvies stabtelėti Didžiosios Vandens gatvės skvere, šalia jau metus ten stovinčių lauko skulptūrų. Vėliau paveikslai bus padovanoti plenero rėmėjams.

Tarptautinės lauko tapybos parodos atidarymas – rugpjūčio 2 d. 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių