Tarpdisciplininis interneto menas – tiesiogiai iš Nidos

Penktadienį Nidos meno kolonijoje bus pristatytas „WebJs“ interaktyvus performansas, kurį taip pat bus galima tiesiogiai stebėti internetu.

Kaip pranešė Nidos meno kolonijos meno direktorius Vytautas Michelkevičius, drauge su lietuvių menininkais 21 val. prasidėsiančiame performanse dalyvaus ir vienas iškiliausių tinklo meno pionierių Dirkas Paesmansas iš meninio kolektyvo „Jodi.org“ (Belgija / Olandija). „WebJs“ pasirodymui, kuris bus transliuojamas adresu http://webjs.website43.com, menininkai įkvėpimo sėmėsi dviejų mėnesių rezidencijose Vilniaus dailės akademijos padalinyje Nidoje.

„Įvertinus lietuvių menininkų reprezentaciją internete, kilo mintis meno kūrėjams pasiūlyti dirbti su internetu – kaip medžiagos šaltiniu. Tinklo menas, istorijoje užėmęs svarbią vietą, tačiau taip ir netapęs populiariu, leidžia iš kitos perspektyvos pažvelgti į mūsų naudojamą mediją – internetą. Manau, jog sukurti nauji interaktyvūs meno projektai Lietuvos menui suteiks daugiau įvairovės“, – sakė tinklo menininkas ir projekto kuratorius Mindaugas Gapševičius.

„WebJs“ performanso tikslas – sujungti į visumą menininkų tyrimų rezultatus, rudeninį bangų šniokštimą ir nenutrūkstamą internetinių duomenų srautą. „WebJs“ yra aliuzija į diskžokėjus (DJ), siūlančius pergroti jau esamą muziką, vaizdo žokėjus (VJ), kūrybiškai interpretuojančius vaizdą, ar teksto žokėjus (TJ), besimėgaujančius rašytinės medžiagos „miksu”.

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS), skelbusi idėjų internetiniam projektui konkursą, geriausias mintis pasiūliusius menininkus pakvietė į Nidą. Tarp atrinktų kūrėjų – Darius Mikšys, šiemet Lietuvai atstovavęs garsiojoje Venecijos bienalėje, Panevėžyje gyvenantis videomenininkas Andrius Kviliūnas, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, audiovizualaus ir tarpdisciplininio meno praktikė Irma Stanaitytė bei medijų menininkas Robertas Narkus. Į kūrybinį procesą įsiliejo ir Neringa FM radijo stoties įkvėpėjas Linas Ramanauskas.

Taip pat šį penktadienį nuo 20 val. Nidos meno kolonija kviečia besidominčius menu į atvirų studijų vakarą, kuriame kūrinius rodys menininkai Berglind Jóna Hlynsdóttir (Islandija), Bita Razavi ir Jaakko Karhunen (Suomija), John Grzinich (Estija), Tessa Androutsopoulos (Suomija) ir Sydney Hart (Kanada / Jungtinė Karalystė).

LTMKS yra visuomeninė organizacija, įkurta 1998 m. ir tęsianti 1994 m. įsteigtos „Metastudijos“ veiklą. LTMKS vienija ir jaunus, ir jau pripažintus menininkus, gavusius nacionalines bei kitas reikšmingas premijas, dalyvavusius Venecijos bienalėje ir kitose svarbiose tarptautinėse parodose. Sąjunga siekia užtikrinti kūrybines sąlygas tarpdisciplininio meno kūrėjams ir organizuoja parodas, rezidencijas, meno įvykius bei leidžia knygas. „WebJs“ projektą remia Kultūros rėmimo fondas, paramos kultūrai asociacija Berlyne „> top“ ir Neringos FM radijo stotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių