TARP festivalis: miesto šamanų regėjimai Klaipėdoje (programa)

Šeštąkart Lietuvoje vykstantis audiovizualinės poezijos festivalis TARP penktadienį ir šeštadienį naujas meno formas demonstruos Klaipėdoje.

Į poeziją – nauju žvilgsniu

Šįmet skirtingas meno sritis apglėbianti festivalio tema – miesto šamanų regėjimai – visus naujo poetinio požiūrio ieškotojus kviečia naujai pažvelgti į poeziją, tekstams jungiantis su muzika, kinu, fotografija, gyvu kalbėjimu ir naujausiomis technologijomis.

„Renginio idėją vienijanti miesto šamanų regėjimų tema šiemet buvo pasirinkta neatsitiktinai, – teigė festivalio iniciatorė, poetė, grupės „AVaspo” vokalistė Gabrielė Labanauskaitė. – Kai burtai ir užkalbėjimai ima veikti pasitelkus naujausias technologijas, netikėčiausiu metu ima vertis šiuolaikiški ir šamaniški miesto regėjimai.“

Ypatingas pasiūlymas

Poetas ir pogrindžio kultūros populiarintojas Mantas Gimžauskas (1976–2007) draugų buvo vadinamas Šamanu. Vienas ryškiausių audiovizualinės poezijos propaguotojų išsiskyrė gebėjimu jungti vaizdus ir tekstus dėmesį prikaustančiu būdu.

Vieną iš M.Gimžausko - Šamano eilėraščių „Atigravitacinė Voruta“, prasidedantį žodžiais „Ypatingas pasiūlymas visiems poetams ir poetėms, kuriems raidės ir žodžiai nebekelia fizinio pasitenkinimo“, būrys Lietuvos fotografų perteikė savo darbuose. Jie pristatomi fotografo Dariaus Jurevičiaus kuruojamoje parodoje „Ypatingas pasiūlymas...“.

Festivalio TARP atidarymo dieną – spalio 7-ąją Vilniuje pradėjusi veikti paroda spalio 14-ąją nukeliavo į Kauną, o penktadienį atidaroma Klaipėdoje.

Čia tą patį vakarą bus pristatyti ir festivalio poetinių filmų pagal Birutės Pūkelevičiūtės poeziją konkurso darbai. Bus galima pamatyti įdomiausius konkursui atsiųstus filmus, tarp jų išvysti ir laureatus.

„Kamanių šilelio“ folkas

Šeštadienį TARP festivalis – mažiau lyriškas ir rafinuotas, labiau atviras ir drąsus – pakvies klaipėdiečius pamatyti ir išgirsti tikrus muzikos ir taiklaus žodžio užtaisus.

Programą pradės slam poezijos varžybos, o ją pratęs lietuviško folko atstovai „Kamanių šilelis“. Pagrindinis grupės duetas Mantas Zemleckas ir Kamilė Gudmonaitė atliks lietuvių muzikinėje padangėje išsiskiriančius, Skandinavija dvelkiančius kūrinius. Melodingumu, nuoširdumu ir ramybe daugelį žavintis „Kamanių šilelis“ lietuviško folko muzikoje kvies nors trumpam įsiklausyti ir išgirsti naujus poetinius skambesius.

Gero humoro užtaisas

Prieš vidurnaktį ramią atmosferą sudrums komiko Domo Raibio humoras.

Stand-up comedy Lietuvoje istorija prasidėjo 2008-ųjų rugpjūtį, kai į „Humoro klubą“ susibūrę komikai amerikietiškąją gyvų komedijos pasirodymų tradiciją ėmė skleisti ir įtvirtinti lietuviškuose baruose, muzikos klubuose, kultūros centrų salėse, internete, televizijoje.

Kelerius metus įvairią publiką kvatoti vertę susibūrusio kolektyvo nariai retkarčiais surengdavo ir individualius „stendapus“. Vienas iš šių komikų – D.Raibys, gimęs Švėkšnoje, gyvenantis sostinėje, savo programoje „Lyriškai iškrypęs Raibys“ privers atsitokėti, pažvelgti į save iš šalies ir paklausti savęs – o gal tikrai yra iš ko pasijuokti?..

Liesis džiazo improvizacijos

Lygiai vidurnaktį šeštadienį TARP festivalio sceną Klaipėdoje okupuos ir publiką kaitins laisvai improvizuojantis ir gerą energiją skleidžiantis trio „Sheep got Waxed“.

Šis spontaniškai užgimęs muzikinis orga(ni)zmas, kurio pagrindinė varomoji jėga – improvizacija, – tai energingi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Džiazo katedros studentai, dabartiniai ir buvusieji: saksofonininkas Simonas Šipavičius, būgnininkas Adas Gecevičius ir gitaristas Paulius Vaškas, nuo 2010-ųjų rudens beveik kasdien vakarus leidę studijoje, kol bendrų idėjų suvienyti galiausiai susijungė į muzikinę trijulę „Sheep  got Waxed“. Grupės nariai įsitikinę, kad į jų muzikavimą „geriau įsiklausius, galima išgirsti vaškuojamos avelės verksmą“.

Lai prabyla slam poetai

Vienas ryškiausių viso festivalio TARP bei Klaipėdoje vyksiančios programos akcentų – slam poezijos varžytuvės. Šeštadienio programą pradėsiančios Slam poezijos varžytuvės – tai Lietuvoje jau beveik du metus besiskleidžianti gyvai atliekamos poezijos tradicijos apraiška.

Kiekvieną paskutinįjį mėnesio ketvirtadienį Vilniaus bare „BIX“ vykstančios komiko D.Raibio vedamos slam poezijos varžytuvės – tai gyva poezijos ir energijos iškrova, sujungianti atlikėjus ir publiką. Amerikos baruose gimusi slam poezija jau uzurpavo didžiąsias pasaulio scenas, jau kuris laikas žodžio laisvę visiems, norintiems pasisakyti, suteikia ir Lietuvoje.

Renginio organizatoriai ragina klaipėdiečius atrasti ir parodyti savo slam poezijos gebėjimus dalyvaujant slam poezijos skaitymuose. Registruotis: aciukadrasote@gmail.com.

O festivalis TARP spalio 30-ąją Vilniuje užbaigs miesto šamanų regėjimo ciklą. Uždarymo vakare taip pat vyks „slemas“. Ryškiausia uždarymo žvaigždė – tikras slam poezijos karalius Saulas Williamsas, į Vilnių atvyksiantis iš JAV.

Kaip viskas vyksta?

Slam poezijos varžybose poetams dažniausiai yra taikomos trys pagrindinės taisyklės: galima skaityti tik savo darbus; negalima naudoti jokių specialių kostiumų, makiažo ar dekoracijų; vieno skaitymo trukmė – iki trijų minučių.

Poetų pasirodymus vertina penkių narių komisija, sudaryta iš atsitiktine tvarka parinktų žiūrovų. Varžybos skirstomos į tris etapus: pirmajame pasirodo visi poetai, vėliau iškrenta mažiausiai taškų surinkusieji, kol galų gale pasibaigus paskutiniam etapui paskelbiami du daugiausiai taškų surinkę dalyviai. Finale visų žiūrovų simpatijos lemia, kas paskelbiamas nugalėtoju. Jam atitenka pereinamoji simbolinė taurė – 10 litų.

Varžytuvių vedėjas D.Raibys teigė, jog „slemas“ yra poezija, kuri „kalba čia ir dabar, ir kurią tu turi suprasti čia ir dabar“. Anot jo, tai taip pat gali būti ir pirmas žingsnis į pažintį su literatūra.

Nuolatinis slam poezijos propaguotojas bei varžytuvių dalyvis, gerai žinomas hiphopo kultūros atstovas Žygimantas Kudirka slam poeziją palygino su tradiciniais skaitymais: „Tekstą jie perskaito taip, kaip parašė. Ir perskaito jį kaip nusikaltėliai, kaip kaltinamieji, lyg patys sau skaitytų verdiktą. Ir nusistovėjęs tas kažkoks „idealus poetinis skaitymas“, kur gali pamatyti, kaip skaito vyresni. Ir gal iš 70-mečio žmogaus lūpų skamba visai pagrįstai ir motyvuotai, bet kai pamatai, kad jaunimėlis perima lygiai tą pačią manierą, atrodo, jie pasensta net nespėję suaugti. Paprastoje poezijoje žmogus tampa teksto tranzistoriumi, tai yra išlaiko tokį tekstą, koks jis yra. O „sleme“ raiška gali suteikti turinio tekstui, tekstas nėra vien pats savaime visas turinys. Išraiška – kaip papildomas prasminis lygmuo...“

Programa Klaipėdoje

Spalio 28 d.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC)

18 val. – parodos „Ypatingas pasiūlymas...“ pristatymas KKKC kiemelyje (Bažnyčių g. 4).

18.30 val. – konkursinės poezijos filmų programos peržiūra KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2). Įėjimas – 4 Lt.

Spalio 29 d.

Klube „Tema“ (Liepų g. 74)

21 val. – poezijos „slemas“.

22.30 val. –  grupės „Kamanių šilelis“ koncertas.

23.30 val. – Domo Raibio „Stand‘up comedy“.

24  val. – grupės „Sheep got waxed“ koncertas.

01 val. – DJ Ana.

Įėjimas – 10–15 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių