Tarp ES literatūros premijų laureatų – eseistė G.Radvilavičiūtė

Tarp dvylikos šių metų Europos Sąjungos (ES) literatūros premijos laureatų yra ir Lietuvos eseistė Giedra Radvilavičiūtė, pranešė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

ES literatūros premijos, teikiamos naujiems ar garsėjantiems valstybių narių rašytojams, laureatai paskelbti antradienį Frankfurto knygų mugėje.

Be G.Radvilavičiūtės jais tapo Anna Kim (Ana Kim) iš Austrijos, kroatė Lada Žigo, Laurence Plazenet (Lorensė Plaznė) iš Prancūzijos, Viktoras Horvathas iš Vengrijos, airis Kevinas Barry (Kevinas Baris), italė Emanuelė Trevi (Italija), Gunsteinas Bakke (Gunsteinas Bakė) iš Norvegijos, Piotras Pazinskis iš Lenkijos, Afonso Cruzas (Alfonsas Kruzas) iš Portugalijos, slovakė Jana Benova ir švedė Sara Mannheimer (Sara Manheimer).

Kiekvienam laureatui bus įteikta 5 tūkst. eurų (17,2 tūkst. litų) premija ir pirmenybė gauti knygų vertimo finansavimą pagal ES programą „Kultūra“.

Premija G.Radvilavičiūtei skirta už esė rinkinį „Šiąnakt aš gulėsiu prie sienos“.

Šių metų laureatams premijos bus įteiktos lapkričio 22 dieną Briuselyje vyksiančiose iškilmėse.

Europos Sąjungos literatūros premiją gali gauti rašytojai iš 37 ES programoje „Kultūra“ dalyvaujančių šalių (27 ES valstybių narių, taip pat Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kroatijos, Islandijos, Lichtenšteino, Makedonijos, Juodkalnijos, Norvegijos, Serbijos, Turkijos). Kiekvienais metais trečdalyje šių šalių suburiamos nacionalinės komisijos, kurios nominuoja premijos vertus autorius. Taip visos dalyvaujančios šalys kas trejus metus gali pasiūlyti savo atstovus.

Pirmą kartą premijos įteiktos 2009 metais. Nuo tol ES programos „Kultūra“ lėšomis finansuotas 32 laureatų knygų vertimas į įvairias kalbas. ES jau finansavo daugiau kaip 100 knygų vertimą iš 19 skirtingų kalbų ir į jas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nika

nika portretas
knyga puiki
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių