Tapytojo V. Norkaus drobėse – jau išnykusi Lietuva

Vilniaus galerijoje „Akademija“ atidaryta menininko Vinco Norkaus tapybos paroda. Daugelis V. Norkaus teptuku fiksuotų vaizdų šiandien išlikę jau tik tapybos drobėse, praneša LTV „Panorama“.

Tapytojo V. Norkaus darbuose vaizduojami miškai, ežerai, sodybos. Per Lietuvą dailininkas keliaudavo su nedideliu molbertu ir meškere rankose. Pasak menotyrininkų, V. Norkus visą gyvenimą buvo ištikimas lietuviškajai dailės tradicijai. Šiemet jam būtų sukakę 85-eri.

Kolegos sako, kad praėjus šešeriems metams po tapytojo mirties lengviau vertinti jo darbus.

„Malonu atsigręžti į tokį ramų, realistinį menininką V. Norkų, kuris, galima sakyti, tęsia Lietuvos tapybos tradicijas, tačiau neįpuldamas perdaug į įsigalėjusį ekspresionizmą, kuris vyravo lietuviškoj tapyboj“, – kalbėjo dailininkas Giedrius Kazimierėnas.

Vilniaus meno galerijoje „Akademija“ – V. Norkaus gamtos, jūros, miesto peizažai. Dailės klasiko Antano Gudaičio mokinys ir pats buvo geras pedagogas, surengė per dvidešimt personalinių parodų.

Daug autoriaus darbų saugoma muziejuose, privačiose kolekcijose. Sostinės kiemeliai, kaimo sodybos, pasak menotyrininkų, šiandien vertingi ir kaip išnykusio gyvenimo vaizdai.


Šiame straipsnyje: NorkusLietuvadailė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių