Tapytojo B.Rutkausko „Būsenos“ – „Klaipėdos galerijoje“

Ketvirtadienį „Klaipėdos galerijos“ filiale uostamiesčio prekybos ir verslo centre „Herkaus galerija“ atidaroma Broniaus Rutkausko tapybos paroda „Būsenos“.

Jos autorius – žinomas sieninės tapybos meistras. B.Rutkausko paveiksluose – intriguojantis praeities ir šiandienos lydinys, savitai dera molbertinės tapybos ir freskos technikos, akį traukia subtili šviesokaita, šiltas koloritas. Dėmesingas spalvai, šviesai ir detalei dailininkas savo tapyboje kuria originalų menišką pasaulį, kuriame malonu paklajoti meno gerbėjų žvilgsniams ir mintims.

B.Rutkausko drobėse – tobulo grožio moterys. Mąslios ir nutolusios nuo šio pasaulio triukšmo, jos skęsta aksomuose, brokatuose, šilkuos, jų žvilgsniai klaidžioja paslapties ir ilgesio ūkuose. Dailininkas stulbinančiai sugeba sukurti mistišką jaukumo ir intymumo atmosferą.

„Žvelgiant į jo darbus, atrodo, skruostais jauti židinio šilumą, gomuriu – vyno skonį, aplinkui pakvimpa smilkalais, o gal šafranu ir migdolais iš dvaro virtuvės?... Nė nepajunti, kaip iš žiūrovo virsti tų paveikslų gyvenimo dalyviu – ir pats nesupranti, ar tai šiandiena, ar sapnas, ar prisiminimas?..“ – įspūdžiais apie B.Rutkausko tapybą dalijosi parodos organizatorė „Klaipėdos galerijos“ direktorė Violeta Jusionienė.

„Man žmogus visuomet atrodė paslaptingas ir sudėtingas fenomenas, o paslaptis ir nežinojimas – neatsiejamos žmogaus gyvenimo dalys, – įsitikinęs B.Rutkauskas. – Mane domina žmogaus būsenos, kai neverda jausmai ir aistros, kai žmogus tiesiog išgyvena autentišką buvimą. Siekiu, kad mano darbus būtų galima suvokti gana įvairiai. Man svarbu sukelti žiūrovui asociacijas ir apmąstymus.“

Tapytojas tikisi, kad šioji jo paroda ne tik pristatys naują požiūrį į klasikinę freskos techniką, bet ir sutelks dėmesį į gilesnį žmogaus asmenybės bei grožio supratimą.

B.Rutkausko paroda „Būsenos“ – „Klaipėdos galerijos“ kalėdinė dovana draugams ir miestelėnams. „Advento šviesoje atraskime save tapyboje. Atraskime iš naujo – gražesnius, geresnius, spalvotus“, – šypsojosi V.Jusionienė.

B.Rutkausko tapybos „Būsenų“ vernisažas – gruodžio 9 d. 17.30 val. „Klaipėdos galerijos“ filiale prekybos ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g, 22, antrajame aukšte). Paroda veiks iki 2011 m. sausio 30 d. Lankymas – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių