Tapybinės Romėnės kelionės po Lietuvą ir pasaulį

Uostamiesčio Meno bibliotekoje veikia personalinė klaipėdietės tapytojos Romos Kačinskaitės-Romėnės (g. 1958) paveikslų paroda „Kelionės“.

Romėnės pseudonimu savo paveikslus pasirašinėjanti autorė 2005–2009 m. studijavo tapybą  Klaipėdos universiteto Menų fakultete.

Parodoje išskleisti dvejų pastarųjų metų autorės kelionių įspūdžiai. Drobėse atkurti Norvegijos, Italijos, Prancūzijos, Nidos, Smiltynės, Vilniaus Užupio jaukūs kampeliai.

Visi darbai sukurti 2011 m. Įdomu, kad beveik visi jie nutapyti būtent toje aplinkoje, tvyrant būtent tai vietai charakteringai atmosferai – juk pirmas įspūdis būna tikriausias, įsitikinusi tapytoja. Grįžus po kelionių jai kartais norėdavosi kokį darbą pataisyti, patobulinti, bet paskui suvokdavo, kad nieko nebeįmanoma atkurti, nereikia perdarinėti.

Namas iš Norvegijos tapytas iš atminties, todėl jame labai daug svajonėse sukurtų elementų, bet visi jie paveiksle susieti tarpusavyje tam tikrais loginiais ryšiais.

Kiekvienoje vietoje, kurioje tapo Roma, ji pasirenka tik tai erdvei tinkamą tapymo manierą. Paprastai pati vieta menininkei padiktuoja ir koloritą.

Tapydama autorė stengiasi išvengti asmeniškumų: „Kuo mažiau manęs. Kuo mažiau mano vidaus. Nes kas aš tokia?! Svarbiau yra parodyti akimirkos grožį, perteikti tą vaizdą, kurį pamatai, ir išmokyti kitus žiūrėti. Kad žmonės, priėję prie paveikslų nors trumpam sugebėtų nutraukti savo vidinį monologą, stabteltų ir tiesiog pasigėrėtų. Visuomet sau sakau, kad kurdama turiu save atmesti. Kuo labina save atmetu, tuo geriau pažįstu aplinką, esu tarsi priemonė perteikti jos grožį. Ir norisi tą grožį pavaizduoti tiksliai, nepridedant nieko savo. Tiesiog prieiti, pamatyti, ir pasiėmus tiek, kiek reikia, nueiti nesugriaunant gamtoje tvyrančios harmonijos. Menininko tikslas, kad žmogus nepraeitų, sustotų prie jo kūrinio, nustotų klausytis savęs ir tik žiūrėtų, gertų“.

Personalinę Romėnės tapybos parodą „Kelionės“ iki balandžio 2-osios galima apžiūrėti Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus (J.Janonio g. 9) galerijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių