Šventiniame koncerte – Klaipėdos kamerinio orkestro 20-mečio skrydis

Kūrybinės veiklos 20-metį minintis Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) penktadienį Klaipėdos koncertų  salėje (KKS) savo gerbėjams pateiks jubiliejinę koncertinę programą, kuri bus ypatinga keliais aspektais.

Diriguos svečias iš Austrijos

Per praėjusius metus šiam orkestrui dirigavo daug garbių dirigentų, su juo pasirodė daug žymių solistų. Jeigu juos visus KKO pakviestų koncertuoti kartu, tai renginys truktų visą dieną. Todėl diriguoti gimtadienio programą „Dvidešimtmečio skrydis“ pasiūlyta svečiui iš Austrijos Aleksandarui Markovičiui, kuris su klaipėdiečiais dirbo pirmąsyk. Su orkestru muzikuos ir jo bičiuliai solistai: unikalusis saksofonininkas Petras Vyšniauskas, universalusis pianistas Daumantas Kirilauskas, entuziastingasis akordeonistas Raimondas Sviackevičius, su Lietuva savo gyvenimą artimai siejantis norvegų dainininkas Steinas Skjervoldas. Soluos ir pirmoji orkestro meno vadovė Liuda Kuraitienė bei dabartinis meno vadovas Mindaugas Bačkus.

KKO istorija prasidėjo 1992-ųjų gruodį, kai kolektyvas pakvietė į pirmąjį koncertą Klaipėdos universiteto Menų fakulteto salėje. Altininkė L.Kuraitienė savo entuziazmo ir tikėjimo idėja vedama subūrė keliolikos stygininkų grupę. Beje, dauguma jos narių muzikuoja orkestre iki šiol. Tai ir ji pati, ir Violeta Bendoraitienė, Auksė ir Edvinas Kaziukaičiai, Nerija Agintaitė, Angelė Čiuberkienė, Renata Olcvikaitė. Netrukus į kolektyvą įsijungė Kristina Kupšienė, Rimantė Agintaitė, Romas Grigaitis, Gilvydas Bendoraitis, Jūratė Gaižutytė, Juozas Staniulis ir kiti.

S.Sondeckio – išskirtinis vaidmuo

Pirmajam orkestro koncertui dirigavo Dmitrijus Zlotnikas. Tarp daugybės dirigentų, dirbusių su orkestru, išskirtinis vaidmuo tenka Sauliui Sondeckiui. Jis ne tik rengė programas, bet ir buvo kolektyvo globėjas, mokytojas, guru.

Susikūręs orkestras neilgai trukus tapo Klaipėdos miesto savivaldybės Muzikos centro kolektyvu. Keletą metų jo veikla buvo susieta su dirigentu Robertu Šerveniku.

2005-aisiais reorganizavus Muzikos centrą ir įkūrus Klaipėdos koncertų salę, orkestras pradėjo sistemingai ruošti naujas programas ir daug koncertuoti. Su juo programas rengė geriausi Lietuvos dirigentai (S.Sondeckis, R.Šervenikas, Modestas Pitrėnas, Donatas Katkus, Martynas Staškus, Vytautas Lukočius), kartu pasirodė žymūs šalies bei užsienio solistai. Orkestras ėmė aktyviai dalyvauti ir KKS rengiamuose edukaciniuose projektuose.

2009-aisiais orkestro meno vadovo vairas buvo patikėtas violončelininkui M.Bačkui. Orkestro repertuaras prasiplėtė moderniais opusais, imta gilintis į įvairius senovinės muzikos atlikimo stilius. Kartu su fortepijono virtuozu Alexanderiu Paley įgyvendintas didingo ciklo „Visi W.A.Mozarto koncertai fortepijonui ir orkestrui“ sumanymas, atlikti visi šeši J.S.Bacho ir abu F.Chopino koncertai fortepijonui ir orkestrui. Kolektyvo repertuarą papildė monumentalūs opusai: W.A.Mozarto Requiem ir J.S.Bacho Mišios h-moll, A.Martinaičio „Gailestingumo altorius“ ir O.Balakausko „Requiem in memoriam Stasys Lozoraitis“ bei kiti.

2012-ųjų vasarą Anapilin iškeliavo ilgametis orkestro koncertmeisteris Zigmantas Brazauskas. Nuo rudens šias pareigas eina Linas Valickas.

Pajėgus pagroti sudėtingas partitūras

Kasmet plečiasi KKO pasirodymų geografija. Pastaraisiais metais koncertuota Lenkijoje, Latvijoje, Ukrainoje, Kaliningrade (Rusija). Meniškai ir išradingai parengtos kolektyvo programos nuolat pristatomos svarbiausiose mūsų šalies koncertų salėse ir festivaliuose, tarp jų – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Kauno valstybinėje filharmonijoje, Pažaislio festivalyje, festivaliuose „Nakties serenados“, „Resurexit“, „Iš arti“, „Muzikos ruduo“ ir kitur.

Šiandieninė kolektyvo sudėtis pajėgi pagroti sudėtingas orkestrines partitūras. Jubiliejinio vakaro metu bus galima tuo įsitikinti, klausantis aukšto meistriškumo ir ištvermės reikalaujančio R.Strausso kūrinio „Metamorphoses“. Jis skambės pirmoje vakaro dalyje, diriguojant A.Markovičiui.

Po pertraukos publika išgirs įtaigius solistų ir orkestro dialogus. R.Molinelli kūrinius su orkestru atliks L.Kuraitienė ir M.Bačkus. Miuziklo dvasia ir K.Weilio opusais vakarą paįvairins S.Skjervoldas. Á.Piazzolla’os tango su klaipėdiečiais gros R.Sviackevičius, o G.Gershwino „Žydrąją rapsodiją“ – P.Vyšniauskas ir D.Kirilauskas.

Kaip žadėjo koncerto organizatoriai, 20-mečio skrydį atskleisianti koncerto programa ne tik demonstruos KKO meninius pasiekimus, bet ir suteiks klausytojams daug malonių akimirkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių