Švėkšnos sinagogą svarstoma pritaikyti kultūrinei veiklai

Šilutės rajone, Švėkšnoje, esančią užkonservuotą sinagogą, menančią gausią čia gyvenusių žydų bendruomenę, svarstoma pritaikyti kultūrinei veiklai.

Užkonservuota Švėkšnos sinagoga yra viena iš dviejų Lietuvoje esančių maurų architektūros stiliaus sinagogų, antroji stovi Kaune.

Kaip toliau elgtis su šiuo istoriniu statiniu, priklausančiu rajono savivaldybei, šią savaitę svarstė KPD direktorė Diana Varnaitė, Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis, Šilutės rajono savivaldybės, miestelio bendruomenės ir Klaipėdos žydų bendruomenės atstovai.

Pastarieji išsakė Klaipėdos žydų bendruomenės apsisprendimą atsiimti sinagogą ir skirti ją miestelio gyventojų reikmėms.

KPD vadovė D.Varnaitė siūle, kad pirmiausia patys švėkšniškiai turėtų nutarti, kokia kultūrinė, edukacinė veikla šiame pastate turėtų vykti, o tuomet būtų galima ieškoti nemažų lėšų jos restauravimui. Ji pasiūlė darbus pradėti parengiant stogo restauravimo projektą.

Švėkšnos bendruomenės aktyvistai nutarė apsilankyti jau restauruotose šalies sinagogose, apžiūrėti, kaip jos pritaikytos kultūrinei veiklai.

Vietos kraštotyrininko Petro Čeliausko teigimu, žydų bendruomenė Švėkšnoje buvusi gausi, ją sudarė apie penki šimtai narių.

XVIII amžiuje jie Švėkšnoje pastatė dvi sinagogas – vasarinę ir žieminę. Jos abi sudegė per 1925 metais kilusį gaisrą. Po trejų metų miestelio aikštėje iškilo nauja mūrinė sinagoga.

Vokiečiams okupavus Lietuvą, į ją buvo suvaryti žydų vyrai. Patikrinus jų darbingumą, apie 120 žmonių buvo išvežti į Macikų koncentracijos stovyklą netoli Šilutės, kur dirbo įvairius darbus. Vėliau jie buvo išblaškyti po įvairias koncentracijos stovyklas, kur daugumą žuvo. Karo pabaigos sulaukė tik septyni žydai.

Švėkšnoje likusios žydų moterys, senukai ir vaikai – apie 300 žmonių – buvo sušaudyti 1941 metų rugsėjo 20 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

shlioma

shlioma portretas
nejuokaukit su zydu bendruomenes vadais!

Il sole

Il sole portretas
Ar tai sinagoga, ar tai baznycia, ar tai mecete - turi but laikoma sventa vieta ir neissidirbeniti is kitu religiju
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių