Suomijos tapytojas: tikiuosi niekada nerasti atsakymų į savo klausimus

Ketvirtadienį Lietuvos Teatro, muzikos ir kino muziejuje Vilniuje atidaroma Suomijos menininko Ismo Olavi Hyvarineno tapybos paroda. Tai – jau antroji menininko paroda Lietuvoje, tarptautinio vaizduojamosios dailės festivalio „Menas senuosiuose Lietuvos dvaruose“ programoje, teigiama organizatorių pranešime.

Po sėkmingos ir daug dėmesio susilaukusios parodos Kauno Ryšių muziejuje I. O. Hyvarinenas iš karto nusprendė atvykti ir į atidarymą Vilniuje.  

„Kelionės nėra mano gyvenimo būdo dalis, iš Suomijos išvykstu maždaug kartą per metus, paprastai keliauju į grupinių Suomijos menininkų parodų, kuriose dalyvauju, atidarymus užsienyje“, – sako tapytojas.

Viena mėgstamiausių krypčių pastaraisiais metais tapo Berlynas, kurio kultūrinis gyvenimas menininkui daro didžiulį įspūdį. Antrąja kryptimi pretenduoja tapti Lietuva – čia menininkas lankosi jau antrą kartą per du mėnesius.

Teatro, muzikos ir kino muziejuje pristatomos parodoje – 11 kūrinių, kuriuos galima būtų pavadinti abstrakcijomis. Tačiau pats I. O. Hyvarinenas nesutinka su tokiu apibūdinimu ir savo kūrybą vadina filosofiniais peizažais arba filosofine tapyba.

„Man visada buvo ir yra labai svarbūs būties, egzistencijos klausimai: dėl ko visa tai? Nors iš tiesų aš neieškau jokios tiesos, man labai svarbu neapsnūsti, nenurimti savo paieškose – nuolat būti kelyje, procese.

Svarbu ne ką nors rasti, svarbiau – tiesiog ieškoti. Tikiuosi niekada nerasti atsakymų į savo klausimus, nes tai reikštų kelio pabaigą. Į tapybą taip pat žvelgiu filosofiškai – tai mano išraiškos priemonė, būdas prisiliesti prie poezijos pasaulio, išreikšti ieškojimo proceso nuoseklumą“, – sako Suomijos kūrėjas.

I. O. Hyvarinenas paroda Lietuvos Teatro, muzikos ir kino muziejuje veiks iki liepos 23 d. Vėliau šią parodą dar galės išvysti Kėdainių bei Kelmės parodų lankytojai. Kėdainių Daugiakultūriame centre I. O. Hyvarineno paroda vyks rugpjūčio 12 – rugsėjo 4 d., o Kelmės krašto muziejuje – nuo rugsėjo 7 iki spalio 9 d.


Šiame straipsnyje: dailėkultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių