„Sundance“ festivalyje – filmo apie „Apple“ įkūrėją S. Jobsą premjera

Pirmojo meninio filmo apie vieną iš IT milžinės „Apple“ įkūrėjų pasaulinė premjera įvyko penktadienį, praėjus vos 15 mėnesių po Steve'o Jobso (Stivo Džobso) mirties.

Filmas „dŽOBSAS“ (jOBS), kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė televizijos serialo „Du su puse vyro“ (Two and a Half Men) žvaigždė Ashtonas Kutcheris (Aštonas Kačeris), vaizduojama, kaip kompiuterių entuziastas sukėlė revoliuciją muzikos rinkoje ir pavertė „Apple Inc.“ tarptautine milžine. Šis filmas buvo pristatytas per iškilmingą ceremoniją nepriklausomo kino festivalyje „Sundance“ prieš jo oficialų išleidimą Jungtinėse Valstijose balandį.

Naujoje kino juostoje vaizduojami 30 svarbiausių velionio „Apple“ valdybos pirmininko gyvenime metų, per kuriuose jis nuo eksperimentuotojo iškilo į geriausius pasaulyje žinomų prekinių ženklų vadovus. Ši juosta yra pirmasis iš dviejų Jungtinėse Valstijose planuojamų rodyti meninių filmų apie S.Jobsą, kuris mirė 2011-aisiais, būdamas 56 metų.

„Visi turi savą nuomonę apie Steve'ą Jobsą ir šį tą įdėjo į skirtingas jo istorijos dalis. Taigi, svarbiausias iššūkis - nuspręsti, kurią jo istorijos dalį papasakoti, o ne atimti iš ko nors balsą“, - režisierius Joshua Sternas (Džošua Sternas) sakė naujienų agentūrai „Reuters“ prieš peržiūrą.

„Išdrįsti spėlioti ir leistis į per dideles spekuliacijas visada pavojinga, ypač kai personažas yra puikiai žinomas“, - pridūrė jis.

34 metų A.Kutcheris penktadienį sakė, kad jam buvo garbė vaidinti S.Jobsą, tačiau šis vaidmuo taip pat jį baugino dėl buvusio „Apple“ vadovo išskirtinio statuso.

„Vaidinti žmogų, kuris tebėra įstrigęs žmonių galvose; kai visur gali susidurti su žmonėmis, kurie jį buvo jį susitikę, jį pažinojo arba matė jį nufilmuotą ... tai baugina, nes kiekvienas yra tikras kritikas, - aktorius aiškino “Reuters„. - Kiekvienas gali tave sudraskyti. Kiekvienas gali pažvelgti į bet kurią detalę, drabužį ar kalbos manierą ir pasakyti: “Ne, ne, jis buvo ne toks„ - ir tai išties baugu.“

KLAIDINGOS ASMENYBĖS, KLAIDINGAS KAKLARAIŠTIS

Likus kelioms valandoms iki peržiūros, kitas „Apple“ steigėjas Steve'as Wozniakas (Stivas Vozniakas) pareiškė, kad filme klaidingai vaizduojama tiek jo paties, tiek S.Jobso asmenybė bei jų ankstyvoji „Apple“ vizija.

S.Wozniakas šiuos komentarus išsakė pasižiūrėjęs trumpą ištrauką iš filmo pradžios, kuri buvo paskelbta internete ketvirtadienį.

„Visiškai klaidinga ... Idėjos apie kompiuterius, veikiančius visuomenę, kilo ne iš Jobso“, - S.Wozniakas, kuris įkūrė „Apple“ kartu su S.Jobsu ir Ronaldu Wayne'u (Ronaldu Veinu) viename Kalifornijos garaže 1976 metais, sakė technologijų naujienų tinklaraščiui Gizmodo.com.

„Didingos kalbos atsirado daug vėliau“, - jis rašė viename iš kelių elektrininių laiškų.

S.Wozniakas, kurį filme vaidina miuziklo „Mormono knyga“ (Book of Mormon) žvaigždė Joshas Gadas (Džošas Gadas), komentuodamas filmo ištrauką sakė, kad jame „asmenybės labai klaidingos, nors maniškė arčiau tiesos“. Jis taip pat teigė jaunystėje niekada nerišėdavęs kaklaraiščio.

Tačiau S.Wozniakas pridūrė, kad „šis filmas turėtų būti labai populiarus ir, tikiuosi, suteikiantis pramogą. Jis taip pat gali būti labai teisingas. Juk tai tik viena ištrauka“.

A.Kutcheris sakė turintis vilties, jog S.Wozniakas susidarys palankesnę nuomonę apie šį dviejų valandų filmą, kai peržiūrės jį visą.

„Tikiuosi, kai jis pamatys filmą, susidarys nuomonę, kad jis pavaizduotas teisingai; kad filmas tiksliai perteikia, kas ir koks jis buvo - o dar svarbiau, kad jis įkvėps žmones kurti“, - pažymėjo aktorius.

„dŽOBSas“ bus pradėtas rodyti JAV kino teatruose balandžio 19-ąją.

Tuo tarpu kino studija „Sony Pictures“ kuria kitą filmą apie S.Jobsą, pagrįstą knyga apie abiejų „Apple“ įkūrėjų gyvenimą, kurią parašė Walteris Isaacsonas (Volteris Aizaksonas). To filmo scenarijų rašo „Oskaro“ laureatas Aaronas Sorkinas, anksčiau prisidėjęs kuriant filmą apie „Facebook“ įkūrimą „Socialinis tinklas“ (The Social Network).

Šio filmo išleidimo data ir aktorių kolektyvo sudėtis dar nebuvo paskelbta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių