„Sukurta Klaipėdoje?“ – provokuoja paroda

Uostamiesčio Dailės parodų rūmų projekte „Sukurta Klaipėdoje?“ dalyvaujantys menininkai sutiktiems „naujiems pažįstamiems“ dažnai prisistato „esu iš Klaipėdos“, bet neretai šie autoriai menu ir kultūros procesu besidomintiems yra geriau žinomi Vilniuje ar Londone, nei gimtajame uostamiestyje.

Vienas iš svarbiausių klausimų, keliamų projekto „Sukurta Klaipėdoje?“, - kas reprezentuoja šiuolaikinį uostamiesčio vizualinį meną: čia tebekuriantys ir gyvenantys menininkai ar „išeiviai“, aktyviai dalyvaujantys šalies ir pasaulio meno procesuose? Projekto organizatoriai nesiekia pateikti vienareikšmio atsakymo, bet publikai pristato kūrinius, kurie daliai meno mylėtojų asocijuojasi su Klaipėdos menu. Parodoje dalyvaujantys autoriai jai nekūrė specialių kūrinių, bet pateikia sau būdingus ir brandžius darbus, taip iš naujo reprezentuodami save uostamiesčio parodų lankytojams. Kita vertus, jų paroda nėra ir nostalgiškų sugrįžimų karavanas, veikiau atspindi platesnę panoramą to, kas gali būti pavadinta Klaipėdos vizualiąja kultūra.

Parodoje pristatomų menininkų žanrinė amplitudė itin plati, apimanti nuo klasikinės akvarelės iki šiuolaikinės tapybos, nuo skulptūros - iki specifinės vietos instaliacijos, nuo nespalvotos fotografijos - iki multimedia projektų. Tad vėl iškyla klausimas, kodėl tokie skirtingi ir unikalūs menininkai išvyksta ir kuria kitoje vietoje, tik iš dalies atstovaudami savo gimtajam miestui? Parodos rengėjai tikisi, kad ekspozicija padės atsakyti į šį klausimą ar bent paskatins atvirą diskusiją, iškels naujas problemas, o gal net pasiūlys jų sprendimo variantus. 

Projekto „Sukurta Klaipėdoje?“ kuratoriai neatskleidė parodoje dalyvaujančių autorių iki jos atidarymo. Tik prasitarė, kad projektas nesibaigs parodos atidarymu. Dar šiais metais numatoma surengti kelis jį lydinčius renginius. Gruodžio 12-ąją  18 val. bus parodytas Ingos Kuznecovos modernaus šokio eskizas. Gruodžio 14 d. 17 val.  - projekto „Sukurta Klaipėdoje?“ parodos uždarymas, katalogo pristatymas ir debatai apie Klaipėdos „kultūrinius produktus“. Gruodžio 15 d.  18 val. - Agnijos Šeiko šokio spektaklis  „Paikos mergaitės kalbos“. O parodos „Sukurta Klaipėdoje?“ vernisažas - jau lapkričio 20 d. 18 val. uostamiesčio Dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1 / Didžioji Vandens g. 2).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių