Sukurta Klaipėdoje: A.Šeiko šokio spektaklio eskizas

Klaipėdos dailės parodų rūmuose prasidėjęs vaizduojamojo meno paroda projektas „Sukurta Klaipėdoje?“ perdavė estafetę šiuolaikiniam šokiui.

Jam atstovauja Ingos Kuznecovos diplominis darbas - spektaklio „Mikas ir pusryčiai“ premjera, parodyta šeštadienį, ir menininkų grupės „Žuvies akis“ pristatomas naujo Agnijos Šeiko spektaklio „Paikos mergaitės maldos“ eskizas, kurį pamatysime šį antradienį.

Spektaklyje „Mikas ir pusryčiai“ sarkastiška forma, pasinaudojant skirtingais žmogaus jusles veikiančiais būdais, perteikiama maisto skonių interpretacija. I.Kuznecova sukūrė choreografiją, o šoka Aistė Abromavičiūtė, Riikka Ihalainen, Adamas Czaplis ir Mantvydas Žilinskas, vaidina Mikalojus Urbonas, mušamaisiais groja Dmitrijus Komarovas, gitaromis - Povilas Dapkus ir Valentas Puišys, perkusija - Donatas Senkus, šviesos - Mariaus Pažerecko.

A.Šeiko „Paikos mergaites maldos“ -  šokio spektaklis trims šokėjoms. Spektaklio turinys ir estetika atliepia XIX a. pabaigos dailės ir filosofijos idėjas, Bodlero ir Rembo kūrybą. Menininkams šis laikotarpis įdomus kaip lūžio mene ir socialiniame gyvenime taškas. Tai  - modernaus ir postmodernaus meno pradžia. Taip pat šis laikotarpis susijęs ir su moterų laisvėjimo idėja. Šokėjų Beatos Molytės, Aušros Krasauskaitės ir A.Šeiko scenoje pasakojama istorija - tai lyg vienos moters būtis laike ir erdvėje, vidinių išgyvenimų drama, savotiškas asmeninis savęs „egzorcizmas“.

Literatūrinis spektaklio pagrindas - Rembo „Paika mergaitė“. Pasitelkiama ir Nietzches filosofija: „Šį gyvenimą turėsi gyventi dar kartą ir dar begalę kartų. Amžinas būties smėlio laikrodis bus apverčiamas be paliovos...“

Spektaklio dailininkas - Artūras Šimonis, kompozitorius - Petaris Doundakovas.

Kaip pasakojo A.Šeiko, idėja sukurti XIX a. estetika pagrįstą šiuolaikinio šokio spektaklį jai gimė besidarbuojant kartu su scenografu A.Šimoniu Giedriaus Kuprevičiaus miuziklo „Veronika“ statytojų kūrybinėje grupėje Klaipėdos muzikiniame teatre.

„Besidalijant idėjomis, jas vystant, susiformavo specifiška estetika - istoriniai kostiumai, scenovaizdis. Daug prisidėjo Muzikinio teatro šokėjos B.Molytė ir A.Krasauskaitė, kurios labai jautriai šiuolaikinio šokio leksika gilinosi į konceptą, Rembo tekstus. Mes šokiu kalbame apie šiuolaikines problemas, bet į jas žvelgiame per kitokios estetikos prizmę“, - aiškino choreografė, spektaklyje šoksianti ir pati.

Jos sukurtas eskizas trunka 40 minučių. Choreografė jį planuoja išvystyti iki valandos trukmės spektaklio ir papildyti jį videoinstaliacija. „Paikų mergaitės maldų“ premjerą ketinama pristatyti pavasarį tarptautiniame „Naujojo Baltijos šokio festivalyje“ Vilniuje ir Klaipėdoje. A.Šeiko tikisi, kad šis spektaklis pakeliaus ir po įvairius užsienio festivalius.

O pirmasis naujo kūrinio pasirodymas publikai - jau rytoj. A.Šeiko spektaklio „Paikos mergaites maldos“ eskizas bus parodytas gruodžio 15 d. 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1). Bilietai - po 10 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių