Sugar Blue ir vėl koncertuos Lietuvos pajūryje

Klaipėdos Pilies džiazo festivalio svečias, prieš trejus metus užbūręs publiką uostamiesčio Teatro aikštėje Jamesas Whitingas (Sugar Blue) sugrįžo.

Šeštadienį žymusis amerikietis koncertuos Palangoje.

Techniškas ir jausmingas

2007-aisiais po 14-ojo Klaipėdos Pilies džiazo festivalio „Klaipėdos“ dienraštis rašė: „Šeštadienio programos „sprogstamuoju užtaisu” tapo lūpinės armonikėlės virtuozo, dainininko J.Whitingo, žinomo pseudonimu Sugar Blue, pasirodymas. Šiek tiek priminė legendinį Tootsą Thielemansą – pirmąją mega žvaigždę Klaipėdos Pilies džiazo festivalio istorijoje. Sugar Blue Teatro aikštėje atmosferą „įkaitino iki raudonumo“ – minia ošė ir šoko pagal pašėlusį muzikos tempą“.

Ir štai Geros muzikos klubo kvietimu jis vėl čia. Visą savo talentą Sugar Blue suaudžia fantastišku, išskirtiniu stiliumi, kuris, būdamas techniškai tobulas, nepraranda gilaus jausmingumo. Grodamas scenoje jis atiduoda tiek energijos, kad galima būtų apšviesti keletą daugiabučių kvartalų. Ir dar dainuoja. Jo balsas turtingas, išskirtinis, jausmingas, su dusliu šnabždesiu.

Pradėjo groti gatvėje

„Grammy“ apdovanojimo laureatas, lūpinės armonikėlės virtuozas Sugar Blue užaugo Harleme, Niujorke, kur jo mama buvo legendinio Apollo teatro šokėja ir dainininkė. Jo vaikystė prabėgo tarp muzikantų ir scenos žmonių. Pirmąją armonikėlę Jamesas gavo dovanų iš tetos ir nuo tada ištisas dienas grodavo Bobo Dylano ir Stevie’o Wonderio dainas, kai tik išgirsdavo jas per radiją. Susižavėjimas džiazo grandais Dexteriu Gordonu ir Lesteriu Youngu tapo lemtingu jo kūrybai. Džiazmenas sukūrė ultra modernų bliuzo stilių ir garsą, kuris tapo jo vizitine kortele.

Sugar Blue pradėjo karjerą kaip gatvės muzikantas ir savo pirmuosius įrašus padarė 1975-aisiais su legendinėmis bliuzo figūromis Brownie McGhee ir Rooseveltu Sykesu. Kitąmet jis išvyko gyventi į Paryžių, paklausęs bliuzo pianisto Memphiso Slimo patarimo. Prancūzijoje Sugar Blue ne kartą grojo su „Rolling Stones“. Kartu jie įrašė albumą „Some Girls”. Taip pat jį galima išgirsti kituose „Rolling Stones“ albumuose.

Pelnė „Grammy“

Nors Europoje jo populiarumas sparčiai augo, Sugar Blue grįžo į gimtąją Ameriką, dvejus metus gastroliavo su savo mokytoju ir draugu Willie’u Dixonu, 1983-iaisiais sukūrė savo grupę, 1985-aisiais gavo „Grammy“ apdovanojimą už albumus „Atlantic” ir „Blues Explosion”. Jis koncertavo festivalių scenose su plačiai pripažintais muzikantais Muddy Watersu, B.B.Kingu, Artu Blakey ir Lioneliu Hamptonu. Taip pat pasirodė televizijoje bei kino ekranuose, dalyvavo protesto akcijoje prieš rasizmą, sukūrė muziką Alano Parkero trileriui „Angelo širdis”, kuriame ir vaidino.

Sugar Blue koncertavo ir įrašinėjo plokšteles su W.Dixonu, Stanu Getzu, Franku Zappa, Johnny’u Shinesu, Bobu Dylanu. Jo pseudonimas tapo žinomas visame pasaulyje. „Man reikėjo sceninio vardo... Visi geri, tokie kaip Muddy Waters, Blind Lemon, Sonny Boy, jau buvo paimti... Vieną vakarą mes su draugu ėjome iš Doc Watson koncerto, kai kažkas išmetė pro langą dėžę, pilną senų 1978-ųjų plokštelių. Aš pakėliau vieną ir perskaičiau: „Sugar Blues”, Sidney Bechet. Čia tai, ko man reikia! Ir štai aš esu čia”, – šypsojosi muzikantas.

Sugar Blue koncertas – gegužės 22 d. 19 val. Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35). Bilietai – po 53 ir 73 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių