Su „Minge“ – iki pirmųjų gaidžių

10-metį švenčiančią keturių klaipėdiečių kapeliją „Mingė” galima drąsiai vadinti Klaipėdos vizitine kortele.

Uostamiesčiui ji atstovavo ne tik LTV „Duokim garo!” eteryje, bet ir naujajame TV3 projekte „Muzikos čempionų taurė“. Ką jau besakyti apie Europos tautų kultūros šventę „Europiadą“, į kurią „Mingė“ kviečiama nuo 2000-ųjų. „Nors „Europiados“ nuostatuose yra taisyklė, kad joje gali dalyvauti kolektyvai, kuriuose mažiausiai dešimt narių, mums daroma išimtis“, – neslėpė pasididžiavimo kapelijos vadovas Rolandas Bučmys.

Prieš dešimtmetį jo suburtoje kapelijoje laisvalaikiu kartu muzikuoja brolis Ričardas, grojantis kontrabosu, smuiką čirpina Nerijus Bastys, būgnus muša Rolandas Drevinskas. Pats vadovas nesiskiria su armonika.

Taip jau susiklostė, kad šie keturi vyrukai už lietuvių liaudies dainas, polkas, valsus bei romansus nuolat pelno ne tik tautiečių ovacijas savo gimtajame krašte, bet ir tarptautiniuose folkloro renginiuose, lietuviška tautine muzika jie „užkrėtė“ daugelį folkloro entuziastų kituose kraštuose. „Mingės“ virpinamas melodijas seniai atpažįsta kone visos Europos kolektyvai. Ne tik atpažįsta, bet ir pritarti bei sušokti moka. Pasak linksmojo ketverto, tereikia tik užgroti, tuojau pat italai, ispanai, portugalai ir kitų tautybių šokėjai, dainininkai ir muzikantai rikiuojasi į „šerengas“ ir pradeda lietuviškai „banguoti“.

Kai tik susibūrė, „Mingė“ džiaugdavosi sulaukusi kvietimo kur nors pagroti. Dabar kapelijos vyrai sako, kad pritrūksta laiko nuvažiuoti visur, kur yra laukiami, kad vakaras būtų smagus. Jie daug gastroliuoja, groja jubiliejuose, vestuvėse, miestų šventėse ir festivaliuose – be vargo pakelia ant kojų ir šokdina dešimtis, šimtus ir tūkstančius žmonių.

Mingės kaimo – Lietuvos Venecijos – vardą savo kapelijai ketveriukė sakė pasirinkusi ne atsitiktinai, bet spontaniškai, kai siuntė paraišką „Europiados“ komitetui ir paaiškėjo, kad reikia kažkaip pasivadinti. Kapelijai „Mingė“ labai pritikusi, nes čionykščiams asocijuojasi su vandeniu, uostu, senomis Klaipėdos krašto tradicijomis, ir užsieniečiams jos vardą nesunku ištarti bei įsiminti. Vyrai nusiteikę optimistiškai – liaudies muzikai išnykimas negresia, kol yra entuziastų, ją gaivinančių tarp tautiečių ir populiarinančių pasaulyje.

Linksmos ir balsingos uostamiesčio kapelijos „Mingė“ šventinis 10-ojo gimtadienio koncertas vyks spalio 9-ąją 19 val. „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3). Jame „Mingę“ sveikins „Sadūnai“ – tikrų vyrų kolektyvas iš Aukštaitijos bei visas būrys kažkada drauge koncertavusių draugų ir kolegų. Susirinkusiesiems „Mingės“ muzikantai žada ne tik smagų koncertą, bet ir pašėlusią vakaronę po jo – su pasišokimais ir pirmųjų gaidžių žadinimais.

Įėjimas – 15 Lt, studentams, moksleiviams ir senjorams taikoma nuolaida. Bilietus bus galima įsigyti „Švyturio menų doke“ prieš renginį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių