Su Klaipėdos žaismingos muzikos orkestru– intriguojanti kūno perkusija

Lygiai prieš trejus metus startavęs Klaipėdos koncertų salės edukacinis projektas „Žaismingos muzikos orkestras“ penktadienį kviečia paklausyti naujos programos.

Jau devintąją programą jauniesiems klausytojams, jų artimiesiems ir pedagogams su Klaipėdos kameriniu orkestru (meno vadovas Mindaugas Bačkus) parengė dirigentas Mindaugas Piečaitis ir ypatingas koncerto svečias – Michaelis Siefke (kūno perkusija, Vokietija). Jo dalyvavimą projekte remia Goethe’s institutas Vilniuje.

Profesionalus perkusininkas, pedagogas, kūno perkusijos meistras M.Siefke į Klaipėdą atvyko jau ketvirtąsyk (anksčiau yra dalyvavęs muzikos pedagogų konferencijose ir vedęs ten praktinius seminarus). M.Piečaitis jį išgirdo Vokietijoje ir pasiūlė parengti bendrą edukacinį projektą su Klaipėdos kameriniu orkestru.

„Dar nebuvo bandyta ieškoti ryšio tarp kūno perkusijos ir orkestro, todėl mes net šiek tiek rizikuojame. Kūno perkusija – labai modernus būdas suvokti ritmą ir lavinti ritminius įgūdžius. Ji sujungią muziką, fizinę energiją ir judesį. Kūno perkusija šiandien tampa vis populiaresnė pasaulyje. Pats nustembu, kaip su savo muzikine patirtimi jaučiuosi embriono stadijoje, darydamas visus tuos dalykus. Protu supranti daug ką, bet kūnas paklūsta ne iš karto. Manau, kad tai yra kelias į savotišką vidinę harmoniją. Ritmas supa mus visur – nuo įsčiose pirmąkart išgirsto motinos širdies plakimo iki planetų, besisukančių ir judančių tam tikru ritmu. Ritmas yra visos gyvybės pagrindas. Be ritmo nei vienas iš mūsų net nebūtume atsiradę šiame pasaulyje“, – mano M.Piečaitis.

„Žaismingos muzikos orkestre IX“ kartu su Mindaugu, Michaeliu bei Klaipėdos kameriniu orkestru muzikuos Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos moksleiviai, mokytojos Ingridos Bertulienės ugdytiniai, jau turintys dalyvavimo šiuose renginiuose patirtį, ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros studentai. Vadovaujami savo pedagogų – režisieriaus Valentino Masalskio bei kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės, studentai projekte dalyvaus pirmą kartą. Todėl tikimasi, kad šįsyk renginys bus įdomus ne tik mokyklinio amžiaus klausytojams, bet ir studentams.

M.Siefke ir M.Piečaitis visą savaitę dirbo su jaunimu. Dalis jų kūno perkusijos kūrinių buvo sujungti ir su kamerinio orkestro skambesiu. Koncerte skambės M.Ravelio, L.Andersono, F.Barba’os, M.Siefke’s, grupes „Mayumana“ kompozicijas, kurių keletą netipiškai šio vakaro atlikėjų sudėčiai aranžavo M.Piečaitis.

M.Siefke’s nuomone, „beveik viskas mūsų pasaulyje gali tapti instrumentais, kuriais galima kurti ir atlikti muziką“.  Todėl projekto dalyviai gros ne tik savo kūnu, bet ir lietaus vamzdžiais, plastikiniais vandens bakais ir stiklinėmis, skalbimo lentomis, stalais, šlepetėmis ir kt.. „Įsitikinsite, jog išradingų žmonių rankose visa tai gali darniai skambėti, o pats muzikavimas – sukelti daug teigiamų emocijų“, – tikino koncerto organizatorė Loreta Narvilaitė.

Koncerto pradžia – 18 val. Bilietai – po 15 Lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių