Strazdo giesmininko atviras laiškas

Būdama septintokė Ilona Papečkytė nusikabino namuose nuo sienos mamos gitarą ir nebepaleidžia jos iki šiol. Vaikystėje mokėsi smuikuoti, dailės, būdama aštuntokė  kūrė dainas pagal Roberto Keturakio, Aleksio Churgino eiles. Šiai kūrybai ji liko ištikima per 30 prabėgusių metų.

„Pirmąją dainą, pritardama gitara, sukūriau pagal Vytauto Rudoko eilėraštį „Ar būčiau strazdas giesmininkas...“ Būtent ji tapo mano pirmąja daina, atlikta viešai", – mintimis I.Papečkytė grįžo į Lietuvos televizijos laidos „Kontrapunktas“, kurią anuomet vedė Giedrius Kuprevičius, filmavimo akimirkas.

"Į studiją aš atvykau su Virgio Stakėno dainuojamosios poezijos grupe iš Šiaulių, kur universitete studijavau dailę“, – pasakojo atlikėja, rankose laikydama neseniai gitaristo Arūno Zabulionio iš Norvegijos atsiųstą gitarą neįprastai siauru grifu. Šia gitara ji pasiryžusi groti netrukus vyksiančiame savo kūrybinės veiklos 30-mečio koncerte.

Nemokamame koncerte Ilonai talkins saksofonininkas Petras Vyšniauskas, aktorius Petras Venslovas, gitaristas A.Zabulionis, perkusininkas Tomas Dobrovolskis, mimas Virgis Bartkevičius, šokio teatras „Aura“, šokio grupė „Releve“, Vaikų dainos teatras ir kt.
„Daug kas stebisi, kaip aš galėjau į tokį koncertą sukviesti tiek žinomų atlikėjų man talkinti. Manau, kad mus visus suartino bendras požiūris į tai, ką laikome vertybėmis", – atskleidė I.Papečkytė.

Kodėl jubiliejinis koncertas pavadintas daugiaprasmiškai – „Laiškas“?  "Atsakymas paprastas – taip vadinasi Tautvydos Marcinkevičiūtės romantiškas eilėraštis, kurį perskaičiau gal 1986-aisiais ir iš karto „aprengiau“ jį muzika. Iki šiol esu išsaugojusi jos klavyrą. Vadinasi, branginu. Vadinasi, tinka koncerto, apibendrinančio mano 30 metų kūrybos kelią, pavadinimui“, – šypsojosi atlikėja.

Koncerte, skirtame tiems, kurie nori nuskaidrinti savo sielas, ilgisi šviesos ir tikrų jausmų, mėgsta klasikinę muziką ir gerą poeziją, skambės dainos atlikėjos, Rainerio Marios Rilke's, Jono Aisčio, Elenos Mezginaitės, Oskaro Milašiaus, Henriko Radausko, Jono Meko posmais sukurtos dainos. I.Papečkytės talento gerbėjų laukia netikėtumas – pantomimos numeris su virve. Anot Ilonos, ji taip išmokusi elgtis su virve, kad galėtų, esant reikalui, ir iš septinto namo aukšto ja nusileisti. Kita staigmena – septintoji jos kūrinių kompaktinė plokštelė, kurios dalis skambės ir koncerte.

Po koncerto Ilona svajoja išvažiuoti vasarai su dviem dukrelėmis ir gyvenimo draugu į kokią nors kaimo sodybą, kur galėtų gyventi ir kurti. Gal Kaune atsiras žmonių, kurių sodybos kaime liko vienišos, be šeimininko?

KAS: I.Papečkytės autorinis kūrybinės veiklos 30-mečio vakaras-koncertas.

KUR: Raudondvario kultūros centre (Instituto g. 1A, Raudondvario k., Kauno r.)

KADA: Birželio 1 d. 19 val.


Šiame straipsnyje: koncertasmuzikakultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių