Stokholmo muziejui grąžinta prieš 25 metus pavogta Matisse'o drobė

Vienas prancūzų tapytojo Henri Matisse'o (Anri Matiso) paveikslas, kuris buvo pavogtas prieš 25 metus, buvo grąžintas Stokholme įsikūrusiam Moderniojo meno muziejui, jo savininkas pranešė trečiadienį - po to, kai vienas prekiautojas pamėgino parduoti šį kūrinį Londone.

„Paveikslas “Sodas„ (Le Jardin) buvo pargabentas namo iš Londono. Dabar paveikslas yra transportavimo futliare“, - sakoma muziejaus pranešime, kuriame nurodoma, jos drobė galės būti išimta tik po parą truksiančios aklimatizacijos.

Aliejiniais dažais ant drobės 1920 metais nutapytas H.Matisse'o paveikslas, dabar vertas apie milijono JAV dolerių (2,6 mln. litų), buvo surastas, kai vienas prekiautojas meno kūriniais, dirbantis Londono apylinkėse, pateikė apie jį užklausą pasaulinėje pavogtų kūrinių duomenų bazėje. Toks žingsnis yra įprastas prieš parduodant meno kūrinius.

Prarastų meno kūrinių registro komanda greitai nustatė, jog šis paveikslas buvo pavogtas iš muziejaus Švedijoje 1987 metų gegužės 11-ąją, kai vagis paryčiais įsilaužė į pastatą, panaudojęs kūjį, ir paspruko su vertingu meno kūriniu.

Prekiautojas Charlesas Robertsas (Čarlzas Robertas) sakė, kad šį paveikslą parduoti prašė vienas Lenkijoje gyvenantis senyvas vyras, turėjęs jį nuo 10-o dešimtmečio ir dabar norintis prasimanyti pinigų savo anūkams.


Šiame straipsnyje: Henri Matissepaveikslastapyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių