Startuoja akliesiems ir silpnaregiams skirtas projektas „Garsų fotografija“

Sekmadienį surengtas pirmas susitikimas su aklaisiais ir silpnaregiais, pasišovusiais dalyvauti projekte „Garsų fotografija“.

„Daugeliui skamba absurdiškai tai, kad aklieji gali fotgrafuoti, nes fotografija siejama su vaizdu, šviesa, fokusavimu, galiausiai nuotraukų peržiūra ir jų atrinkimu, redagavimu. Tačiau daugelyje šalių yra populiari ir kitokia fotografija, kurią įkvepia mūsų vaizduotė, emocijos ir tokie pojūčiai kaip lytėjimas, kvapai, aplinkos garsai“, - sakė Daumantas Stumbrys, VŠĮ KAKAVA vadovas.

D.Stumbrys džiaugiasi, kad aklieji ir silpnaregiai pasiryžo mesti iššūkį savo negaliai ir dalyvauti šiame projekte. Fotografuodami jie nematys juos supančios aplinkos, tačiau ją „pamatyti“ ir pajausti jiems padės įvairūs juos lydintys garsai. Tam bus naudojama netradicinė lomo fotografija, kuriai perprasti nebūtina specialių žinių. Fotografuoti galima ir nežiūrint į vaizdo ieškiklio langelį.

Susitikimo metu projekto „Garsų fotografija“ dalyviai gavo pirmąsias lomo fotografijos pamokas, galėjo palyginti įvairius lomo fotoaparatus ir išsirinkti labiausiai patinkantį, taip pat kiekvienas gavo asmeninį kuratorių. Šis ne tik konsultuos juos įvairiais techniniais klausimais ir padės pasikeisti pasibaigusią juostelę, bet ir fotografuos kartu.

Projekto „Garsų fotografija“ metu taip pat bus rengiamos bendros kūrybinės dirbtuvės tiek regintiems, tiek neregintiems projekto dalyviams. Vėliau jie dalinsis įspūdžiais, diskutuos, kaip „žiūrėti“ nuotraukas, darytas įsiklausant į garsus, ir kuo jos skiriasi nuo įprastos fotografijos.

„Užsienio šalyse vykstantys panašūs projektai pasiekė nuostabių rezultatų: jie padėjo akliesiems ir silpnaregiams atskleisti savo kasdienybę, pasireikšti kūrybiškumui, taip pat labiau pasitikėti savimi ir didžiuotis tuo, ką daro. Tarp pavyzdžių galima paminėti Izraelio projektą „Aklasis fotografas“, Niujorke nuo pat 1988 m. gyvuojančią aklųjų fotografų bendruomenę“, - pasakojo VŠĮ KAKAVA narys Donatas Tarasevičius.

Projektas „Garsų fotografija“ tęsis iki šių metų rugsėjo. Jo metu taip pat bus kuriamas dokumentinis filmas apie projekto dalyvius, jų norą kurti ir būti aktyviais visuomenės nariais.

Projekto metu sukurtos nuotraukos bus rudenį eksponuojamos parodoje ir patalpintos VŠĮ KAKAVA interneto svetainėje www.kakava.com. Čia galima bus sekti tolesnę projekto eigą bei plačiau susipažinti su projekto dalyviais.

Projektas „Garsų fotografija“ įgyvendinamas ES programos „Veiklus jaunimas“ lėšomis.

 


Šiame straipsnyje: akliejiGarsų fotografija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių