Stabmeldystė neišnyko, tik kokiem stabams dabar meldžiamės?

„Žmonės, kurie prarado savo vertybių sistemą ir pagrindą po kojomis, mėtosi, blaškosi, ieškodami pinigų ir gerovės stabo“, - naują spektaklį pristatė režisierius Jonas Vaitkus.

Lietuvos rusų dramos teatre sausio pabaigoje įvyks J. Vaitkaus režisuoto spektaklio pagal ukrainiečių dramaturgės pjesę „Stabmeldžiai“ premjera. Beje, prieš porą metų, vykdama atsiimti apdovanojimo už šį kūrinį, dar trisdešimties nesulaukusi dramaturgė žuvo teroristinio išpuolio Maskvoje metu.

„Pavadinimas „Stabmeldžiai“ yra iš dalies intriguojantis, o iš dalis – primityvus. Stabmeldystės, bent viešumoje, nelabai ir likę, tačiau stabmeldystė plačiąja prasme yra, manau, yra paplitusi tarsi užkratas. Vien žiūrint televiziją, į sporto stabukus, į „dainuojam – šokam – grojam“ stabukus, politinius klyksmus matoma, kad tie stabukai taip išsidaugino, tas užkratas taip paplito, kad apie stabų prasmę reikėtų naują pjesę rašyti. Man ši pjesė yra labiau apie tikėjimo – netikėjimo problemas, apie tai, kaip žmonės, kurie prarado savo vertybių sistemą ir pagrindą po kojomis, mėtosi, blaškosi, ieškodami pinigų ir gerovės stabo, kaitalioja vertybes, kas atveda į tą tikėjimo – netikėjimo problemą“, - apie pagrindines spektaklyje keliamas mintis pasakojo režisierius.

J. Vaitkaus įsitikinimu (ar tikėjimu), valstybėje šeimos vertybė vis tik išliks ir bus saugoma. „Pjesė apie tai, kokios pasekmės būna praradus pagrindą po kojomis ir tikėjimą“, - sakė J. Vaitkus ir pridūrė, jog tai spektaklis apie vidutinę šeimą, nusivylusią, praradusią tikėjimą, kad dorai gyvenant gali gyventi oriai ir, pavyzdžiui, išleisti dukrą mokytis bei padariusią eilę lemtingai klaidingų sprendimų.

Tarp kviestinių artistų spektaklyje – Jevgenija Gladij iš Ukrainos bei aktorius, režisierius bei multiinstrumentalistas Gediminas Sederevičius, taip pat daug laiko praleidžiantis Ukrainoje. Spektaklio metu scenoje skambės įvairiais intrumentais jo gyvai atliekama muzika.

„Gyvenimas yra ištisas stebuklas ir daugybė ženklų, kuriuos aš pamatau, - apie spektaklyje naudojamus instrumentus ir jų, padovanotų, gavimo istoriją spaudos konferencijoje trumpai papasakojo G. Sederavičius. – Tiesa, kad pamatęs, jog mano personažas per spektaklį pasako tik du sakinius, labai apsidžiaugiau. Gyvenime daug kalbu, scenoje gera patylėti. Tačiau vėliau, kad ši rolė iš tiesų yra labai svarbi. Iki tų dviejų frazių visą spektaklių einu ir jų nepalieku“.

Spektaklyje žiūrovai išgirs keiksmažodžių, tačiau tai – ne pigus triukas dėmesiui atkreipti, tikina režisierius. Galbūt išgirdus, pamačius bjaurius dalykus iš šono, pasidarys nepatogu, padės nuo to apsivalyti, tikisi J. Vaitkus. „Jeigu negali parodyti personažo tokio, koks jis yra, geriau išvis tokio personažo atsisakyti. Spuogus dangstyti grimu ir vaidinti, kad čia šventovė?... Šventovė turi būti žmogaus viduje, o ne visame organizme. Teatras turi linkti į kraštutinumus, tarsi įvaryti pleištą, sukelti abejonę“, - teigė režisierius.

„Šįkart premjerai besiruošiantis J. Vaitkus teatro scenoje apnuogina stabmeldystės fenomeną. Čia blaškosi vertybėse pasimetę herojai, čia skamba riebūs keiksmai, čia šokama pagal pasaulinę psichozę sukėlusį Pietų Korėjos atlikėjo hitą „Gangnam style“, čia pirmą kartą šalyje į sceną perkeliama šiuolaikinės ukrainiečių dramaturgės Annos Jablonskajos kūryba“, - premjerą pristato teatro atstovė žiniasklaidai ir ryšiams su užsieniu Eglė Ivanauskaitė.

Spektaklio scenografiją ir kostiumus kūrė dailininkas Jonas Arčikauskas. Scenoje pasikeisdamos vaidins dvi Lietuvos rusų dramos teatro aktorių komandos – vyresnioji ir jaunesnioji. Pastarojoje – ir šiemet mokslus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigiančio aktorių kurso atstovės Juliana Volodko bei Jelena Orlova.

Su lietuviškais titrais spektaklio premjera sausio 25, 26 dienomis Lietuvos rusų dramos teatre.

VAIDINA:

Marina, Olego žmona - Jelena Bogdanovič
Olegas, Marinos vyras - Valentin Krulikovskij 
Kristina, Marinos ir Olego duktė - Jevgenija Gladij / Jelena Orlova / Juliana Volodko
Natalja, Olego motina - Inga Maškarina / Liubov Timochova 
„Bocmanas“, Nikolajus, Marinos ir Olego kaimynas - Vladimir Dorondov
Šventikas, tėvas Vladimiras - Sergej Zinovjev / Aleksandr Kanajev
Dėstytojas - Viačeslav Lukjanov
Daktaras - Aleksandr Agarkov / Valentin Novopolskij
Benamis - Gediminas Sederevičius

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZI TAD BLINDA

ZI TAD  BLINDA portretas
S O S ! Vėl prievartaujama VALSTYBINĖ lietuvių kalba, o kalbininkai ...miega giliu žiemos miegu. Stabas - statula ar koks daiktas, laikomas Dievu ir garbinamas.2) =šnek. k. - paralyžius. // J.Vaitkaus naujadarui privalėjo pasipriešinti žurnalistė R.Grigolytė. Ją būtina perspėti, kad skaitytų žodynus. // Režisierius pasakoja apie keliaklupsčiavimą, liaupsinimą, pataikavimą, bet ne dievišką garbinimą. Matyt autorė yra bedievė ir net nežino, kaip tikintieji G A R B I N A Dievą...///

Zoro to Blinda

Zoro to Blinda portretas
Ar prieštaravimų savo gliliuose a-la VALSTYBINIUOSE išvedžiojimuose nerandi, teisūne? Stabas, Dievas, Daiktas, Žmogus... Beje, čia ukrainietiška (odesietiška) pjesė pavadinimu "Jazyčniki" ir Vaitkus čia ne prie ko.

SS

SS portretas
Odesietiska? ... Aaaaaa, suphraataau, suphraataau...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių