S.Rericho Indija – Klaipėdoje

Trečiadienį kone visam mėnesiui Klaipėdos etnokultūros centre įsikurs Sviatoslavo Rericho tapybos reprodukcijų paroda „Indijos spalvos“.

S.Rerichas (1904–1993) didesnę savo gyvenimo dalį gyveno ir kūrė Indijoje. Įvairiausius šios šalies siužetus dažniausiai ir regime spalvomis žaižaruojančiose dailininko drobėse, kur atsiveria psichologiškai išraiškingi bei etnografiškai detalūs paprastų žmonių ir iškilių asmenybių portretai, buitiniai siužetai, filosofiški peizažai. S.Rericho Indija – draugiška ir miela, šilta ir turtinga spalvomis, giliamintė ir paslaptinga, traukianti ir niekada neįminta iki galo...

 Indijoje S.Rericho kūryba buvo vertinama kaip vakarietiška ir atspindinti krikščionišką pasaulėžiūrą, o Vakaruose joje buvo įžvelgiama didelė Rytų įtaka. Šio menininko paveiksluose galima atrasti įvairių šalių, kultūrų bei stilių pėdsakų, nes jis mokėsi Anglijoje ir JAV, dirbo Prancūzijoje ir Italijoje, daug keliavo bei savarankiškai studijavo senųjų dailės meistrų kūrybą Europos ir Amerikos muziejuose, domėjosi senosiomis Rytų civilizacijomis.

 Menininkas pripažino, kad jo gyvenimo ir kūrybos mokytoju buvo jo tėvas Nikolajus Rerichas, žymus XX a. dailininkas, filosofas ir visuomenės veikėjas. Nors jų abiejų kūriniai persmelkti tomis pačiomis humanizmo idėjomis, kiekvienas jų žengė savo keliu, išlikdami visiškai savarankiški ir nepakartojami kūrėjai. Iš pirmo žvilgsnio kai kurie S.Rericho darbai primena jo tėvo kūrybinę stilistiką bei filosofinį jų turinį, tačiau ar kas nors ir kada nors juos supainiojo? Visa tai byloja apie stiprią kūrybinę S.Rericho jėgą bei ypatingą jo meninę įtaigą.

Apie savo kūrybą S.Rerichas ne kartą yra sakęs: „Kodėl aš ieškau grožio, o ne to, kas negražu ar negatyvu? Visa tai, ką vaizduojame paveiksluose, išlieka ateityje bei daro poveikį kitiems. Gyvenime mes galime nusisukti nuo to, kas negražu, tačiau, kai tai užfiksuojama meistriškai, mes nebegalime nuo to pabėgti”.

S.Rericho tapybos reprodukcijų parodos Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) atidarymas - lapkričio 3 d. 18 val. Parodą bus galima apžiūrėti nemokamai iki lapkričio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių