Spektaklyje pagal J.Brodskį – kalinių žargonas ir gilūs apmąstymai

Kauno žiūrovai gali susipažinti su vieno garsiausių rusų disidentų Josifo Brodskio kūryba scenoje, įkūnyta žinomų aktorių Petro Vensovo ir Vytauto Anužio.

Išbandytas aktorių duetas

Klaipėdiečio V.Anužio ir kauniečio P.Venslovo duetas įkūnys spektaklio „pi er kvadratu“ veikėjus. Spektaklis pastatytas Josifo Brodskio pjesės „Marmuras“ motyvais.

Kūrybiniam bendradarbiavimui aktoriai susitinka ne pirmą kartą. Viešoji įstaiga „Teatro Projektai“, pastačiusi „pi er kvadratu“, prieš septynerius metus išgarsėjo gyvenimui scenoje prikėlusi kito rusų klasiko – Fiodoro Dostojevskio – romaną „Idiotas“. Spektaklyje, sulaukusiame publikos ir kritikų liaupsių, suspindėjo tas pats aktorių duetas: kunigaikštį Myškiną vaidino P.Venslovas, Rogožiną – V.Anužis. Statyti spektaklį „pi er kvadratu“ buvo bendras aktorių sumanymas.

Pirmąkart viešai festivalyje „Pilies akordai“ suvaidintą spektaklį menininkai vadina generaline repeticija. Ir pripažįsta, kad spektakliui vaidinti tuomet buvo pasirinkta ne pati geriausia erdvė. Čia nėra užkulisių, nenumatyta vieta apšvietėjams, garsininkams, kitam techniniam personalui. Spektaklio autorių sumanytam minimalizmui trukdė perkrauta Ryšių istorijos muziejaus salės erdvė. Tačiau „Girstučio“ salėje visų šių trukdžių turėtų nebelikti „Šioje scenoje turėsime tikrą erdvės minimalizmą, asketizmą“, – žadėjo P.Venslovas.

Amžinybė, būtis ir žargonas

Kiek daugiau nei valandos trukmės spektaklyje veikia su personažai – Publijus (V.Anužis) ir Tulijus (P.Venslovas), už žiūrovams nežinomus nusikaltimus iki gyvos galvos įkalinti Bokšte. Spektaklis turėtų patikti pasiilgusiems rimtų sceninių veikalų, apmąstymų apie amžinybę ir žmogiškąją būtį, kurie J.Brodskio pateikiami pramaišiui su kalinių žargonu ir absoliučiai žemiškais rūpesčiais. Spektaklyje apstu ekscentriškų, provokuojančių situacijų ir nesusipratimų. Talentingai žongliruodami žodžiais, aktoriai eksponuoja kraštutines gyvenimo situacijas, apnuogina žmogaus proto ir sielos gelmes. Jų dialogai pilni kaliniams būdingo žargono, kuris stulbina ir trikdo, tuo pačiu vesdamas žiūrovą į galbūt neįsisąmonintų jausmų ir troškimų teritoriją.

„Tai  spektaklis apie žmogaus egzistenciją, kvietimas gilintis į laiko ir erdvės begalybę, apmąstyti gyvenimą ir mirtį.  Tai siekis perteikti žiūrovui, jog visa tai, kas vyksta aplink mus – egzistuoja ne erdvėje, o mumyse, kad mes turime nugalėti laiko beprasmiškumą, suvokdami, jog Laikas – tarsi Bokštas, mūsų gyvenimo vertikalė, leidžianti pajusti žmogaus egzistencijos trapumą“, – sakė P.Venslovas.

Nenuglaistyta rusų kalba

Spektaklis skiriamas J.Brodskio 70-mečiui. Nobelio premijos laureato talentas kūrinyje atsiskleidžia ne poezijos, o prozos kalba: ji nenuglaistyta, aštri. Spektaklis vaidinamas rusų kalba, tiems, kam kalbos barjeras – per sunkus, galės skaityti titrus. Veikalas pažymėtas „N-18“ ženkliuku. „Pjesės autoriui sovietmečiu teko ir psichiatrijos ligoninėse pabuvoti, ir kitose įstaigose, todėl jo tekstas – labai grubus. Bet tai yra autoriaus tekstas, kurio mes nenorėjome kupiūruoti. Tačiau jaunesnę publiką nuorime nuo šio grubumo apsaugoti“, – aiškino P.Venslovas.

Spektaklio režisierius ir dailininkas  –  Artūras Šimonis, scenoje skambės kompozitoriaus Antano Jasenkos sukurta muzika. Minimalistinę spektaklio scenografiją papildo taip pat minimalistinės A.Šimonio kompiuterinės projekcijos.

Kas? Spektaklio „pi er kvadratu“ premjera.
Kur? „Girstučio“ kultūros rūmuose (Kovo 11-osios g. 26.).
Kada? Rugsėjo 20 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių