Šokyje – jūros aimanos ir tuščia žmonių euforija

Kauno šokio teatras „Aura“ pristato naująjį savo kūrinį – šokio spektaklį „Jūra“. Birutės Letukaitės režisuotas šokio spektaklis vainikuoja dar vieną teatro sezoną.
Kūrinys dovanoja ne tik estetinį pasigėrėjimą žiūrovui, bet ir įtraukia į apmastymus apie pavojingą ekologinę situaciją Baltijos jūroje.

Šių apmastymų pagrindu galėtume laikyti spektaklio garso takelį – prieš šimtmetį Mikalojaus Konstantinio Čiurlionio sukurtą simfoniją „Jūra“.

„Norėčiau sudėti simfoniją iš bangų ošimo, iš šimtametės girios paslaptingos kalbos, iš žvaigždžių mirksėjimo, iš mūsų dainelių ir mano bekraščio ilgesio”, – tokią romantišką “Jūrą” kūrė M.K.Čiurlionis.

Pasak choreografės B.Letukaitės, spektaklyje norima atskleisti santykį su gamta, su Baltijos jūra, kuri sugėrė abu pasaulinius karus ir tapo labiausiai chemiškai užteršta jūra pasaulyje. „Man taip pat svarbūs mūsų tarpusavio santykiai ir kiek tai pakito nuo to laiko, kai kūrė M.K.Čiurlionis. Muzika labai galinga, užvaldanti ir šokėjus, ir mane, tačiau aš ieškau ne vien tiesioginio santykio su ja“, – mintimis dalijasi choreografė.

Jūros tema spektaklyje – tai šokio estetika, judesiai įkvėpti niūraus gelmių gyvenimo ir perdėtos euforijos pramogaujančiame pajūryje. Šokio harmoniją papildo muzika.

Mizanscenose šokėjų kūnai įkūnija vandenį, nuo taršalų dūstančius jūros gyvius, skendinčias bombas, užterštumą ir ant kranto poilsiaujančių naivių romantikų abejingumą.

Spektaklyje akį traukia ir masinės scenos, kuriuose šoka kelios dešimtys „Auros“ bei Kauno choreografijos mokyklos mokinių.

Traumą patyrusios šokėjos Gotautės Kalmatavičiūtės rankos įtvaras tampa ryškiu akcentu ir spektaklyje išreiškiamas kaip aliuzija į sužalotą gamtą. Intriguojamas ir nepastovus spektaklio ritmas pabrėžia skirtumą tarp išlikimo kovos jūroje ir taršos krante.

Kas? Šokio spektaklio „Jūra“ premjera

Kur? „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmuose

Kada? Gegužės 12 d. 18 val


Šiame straipsnyje: scena(santaka)Santaka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių