Socialinius stereotipus Svaras siūlo griauti kūryba

Prie globos namų auklėtinių ir profesionalių aktorių statomo spektaklio savo ranką pridėjo ir muzikantas Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Stato muzikinį spektaklį

Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų proga spektaklį kuria Panevėžio teatrų aktoriai ir A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų auklėtiniai. Muzikinis spektaklis statomas pagal Vytauto V. Landsbergio pasaką „Arklio Dominyko kelionė į žvaigždes“.

„Daiktas yra tarsi žuvies davimas, aš manau, kad geriau yra dovanoti meškerę. Jei gauni vien tik dovanas, kartu ateina ir suvokimas, kad esi neįgalus ar nuskriaustas. Neretai prie šios būsenos prisirišama. Kūryba, knygos, spektaklių statymas vaikus išmoko kurti. O jei gali sukurti pasaką, tai gali sukurti ir gyvenimą, gali perkurti savo ir bičiulių likimus. Tai labai svarbu“, – sakė V. V. Landsbergis.

Arklys Dominykas leidžiasi į kosminę kelionę. Aplankydamas įvairias planetas, arklys mokosi ir astronomijos, ir gyvenimo tiesų. Šiais takais keliaus ir jaunieji spektaklio aktoriai. Kiekviena planeta pažadina tam tikras galias, padeda tobulėti. Spektaklyje planetų išmintį atskleis dainos.

Norėdami realizuoti kūrybinius sumanymus į G&G Sindikato įrašų studiją Vilniuje atvyko hiphopo stiliaus muziką, beatbox‘ą ir breiką mėgstantys vaikai.

G. Liaudanskas-Svaras pasiūlė sukurti dainą karo planeta vadinamam Marsui. Po geros valandos Marso gyventoją vaidinsiantis Audrius prie mikrofono jau repavo: „Na ką, na ką, išsigandai arkly? / Tu – mano svečias ir nebijot gali / Žiūrėk man drąsiai į akis / Kol pas mane esi tau nieko nenutiks / Nors apvalus ir danguje raudonas / Ne obuolys aš ar koks nors balionas / Neatsikąsi ir nepradursi tu manęs / Nes karo dievas Marsas – aš“.

Domino ne tik muzika

Su garsios muzikos grupės G&G Sindikatas nariu susitikę vaikai atlikėjui turėjo daugybę klausimų.

G. Liaudanskas-Svaras demonstravo, kaip kompiuteriu kuriama muzika, mokė groti plokštelėmis, pasakojo apie gatvės meną (angl. street art).

Susitikimo metu paaiškėjo, kad kai kuriems vaikams, muzikos kūrimas jau ne naujiena. Jie muzikantui turėjo konkrečių klausimų apie muzikai kurti skirtą programinę įrangą ir guodėsi, kad ne visa ji prieinama globos namuose.

„Vaikai tikrai geri, manau bus šaunus spektaklis. Daug kalbėjomės, jie domisi muzika, jos kūrimu. Pradėti kurti gali ir jie patys, tereikia programinės įrangos ir konsultacijų“, – pasakojo G. Liaudanskas-Svaras.



Jaunieji artistai sužinojo ir apie kitus muzikanto pomėgius. Svečius itin sudomino trafaretiniai piešiniai. Pamatę trafaretais dekoruotus laikrodžius, vaikai atlikėjo prašė tekstiliniais dažais išmarginti jų marškinėlius.

G. Liaudanskas-Svaras noriai pildė visus prašymus, o vaikus skatino domėtis įvairiomis meno rūšimis.

Socialinės iniciatyvos – ne naujiena

G. Liaudanskui-Svarui šis susitikimas – jau ne pirmoji socialinė iniciatyva, į kurią muzikantas aktyviai įsitraukia.

Metų pradžioje šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė jam įteikė Gerumo ambasadoriaus ženklą. Gerumo ambasadoriai – tai žmonės, kurie savo iniciatyvomis ir prasminga veikla dar iki 2010-ųjų paskelbimo kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais, darė viską, kad socialinė atskirtis Lietuvoje būtų kuo mažiau jaučiama.

„Su vaikais teko dirbti ne kartą. Mano principas – nieko nedaryti už juos, vaikai patys turi viską daryti, tai turi būti jų sukurta. Bet koks pasiekimas, bet koks sukurtas dalykas reikalauja įdėto darbo. Kartais dėl šios priežasties pradinis entuziazmas sumažėja, tačiau visada lieka dalis vaikų, kurie ima ir padaro, kuriems muzikos kūrimas patinka“, – sakė G. Liaudanskas-Svaras.

Vaikus žaloja stereotipai

Muzikantą piktina visuomenėje gajūs stereotipai apie globos namuose ar socialinės rizikos šeimose augančius vaikus. Atlikėjo nuomone, aplinkinių nuostatos, su kuriomis susiduria vaikai, juos veikia tiesiogiai ir gali būti labai žalingos tiek patiems vaikams, tiek visuomenei.

„Jeigu visuomenėje vyrauja stereotipas, kad jis yra blogas vaikas, kad jis yra piktas, visuomenė automatiškai jį atmeta, atstumia, tai anksčiau ar vėliau jis iš tikrųjų pasidaro piktas. O ką jam daryt?!“, – klausia kūrėjas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuotas spektaklio statymas – viena iš Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų veiklų. Spektakliu siekiama parodyti, kad vaikai gali būti kūrybingi, linksmi, padėti atskleisti jų talentus bei atkreipti visuomenės dėmesį į socialinės atskirties problemas Lietuvoje.

Spektaklio kūrimo akimirkas fiksuoja vaizdo kamera – kuriamas dokumentinis filmas, kurį televizijos žiūrovai galės pamatyti jau lapkričio mėnesį.


Šiame straipsnyje: G&G Sindikatassvaraskūryba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių