Smuikininkas, kurį pamatyti taip pat svarbu, kaip išgirsti

Klaipėdos koncertų salėje koncertinis ruduo baigiasi, užleisdamas vietą gruodį vyksiančiam šventinės klasikos festivaliui „Salve Musica“. Bet prieš tai šįvakar - dar vienas koncertas, žadantis ypatingą „Smuiko magiją“ su charizmatiškuoju danų smuikininku.

Jį klaipėdiečiams surengs svečias iš Danijos Mikkelis Futtrupas ir Vilniaus Šv. Kristoforo orkestras. M.Futtrupas ne tik grieš, bet ir diriguos orkestrui, todėl jo vadovas Donatas Katkus šįkart scenoje tiesiog neturės ką veikti.

Apie M.Futtrupą sakoma, kad jį pamatyti lygiai taip pat svarbu, kaip ir išgirsti. Klaipėdoje jis dar nekoncertavo. O Vilniuje apie jo muzikavimą kalbama, kad jis groja žvilgsniu, antakiais, kakta, smakru, alkūnėmis, visu savo kūnu, o kiekvieną muzikinę frazę paverčia artima žodinei išraiška. Danas nuostabiai sugeba pasinerti į muzikavimo malonumą ir tai perteikti klausytojams. Matyt, tai yra išskirtinis nuo mažumės muzikuojančių atlikėjų bruožas. Jis smuiku pradėjo groti būdamas penkerių pagal Suzuki metodiką veikiančiame institute savo tėvynėje Danijoje. Vėliau studijavo aukštojoje muzikos ir meno mokykloje Vienoje (Austrija) bei Oberlino konservatorijoje JAV. Tarptautinių konkursų ir prestižinių stipendijų laureatas M.Futtrupas šiuo metu yra Danijos karališkosios operos orkestro koncertmeisteris.

Anot klaipėdietės kompozitorės Loretos Narvilaitės, šis smuikininkas pakeri išskirtiniu artistiškumu, magiška, prikaustančia charizma. Kritikai pažymi nepriekaištingą jo techniką bei interpretacijų subtilumą. O nuoširdžios klausytojų šypsenos, ovacijos, gėlės, kvietimai bisams byloja, kad asmenybės žavesys, muzikalumas yra gerokai galingesni nei ilgi laimėtų konkursų, prestižinių salių, garsių orkestrų bei žymių scenos bendražygių sąrašai.

Nebe pirmąsyk su juo koncertuojantis Vilniaus Šv. Kristoforo orkestras sugeba jautriai atsiliepti į solisto atlikimo stilių ir mielai perima jo siūlomas žaidimo scenoje taisykles. Kaip po vieno jų koncerto pastebėjo Goda Rupeikaitė, „M.Futtrupas savo ypatinga gyva energija užkrėtė ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro muzikantus. Atrodė, kad visi atlikėjai buvo itin vieningi ir grojo su dideliu malonumu, visiškai nejausdami nuovargio. Linguodamas, kartais tarsi šokdamas, nuolat nuoširdžiai besišypsantis solistas skleidė džiaugsmą ir šilumą, kuri tarsi plūdo nuo scenos, pakerėjusi klausytojus.”

Būtent tokius koncertus tiesiog privalu klausytis ilgais ir tamsiais lapkričio vakarais, mano Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotoja L.Narvilaitė. Anot jos, jie veikia tarsi geriausi vitaminai sielai. Juolab, kad skambės puiki muzika: pradžioje - du A.Vivaldi'o Koncertai smuikui ir orkestrui, o antroje dalyje - J.S.Svendseno, E.Griego, J.S.Bacho, F.Schuberto / G.Mahlerio bei kitų autorių gražiausios miniatiūros smuikui ir orkestrui.

Koncertas „Smuiko magija“ - lapkričio 27 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje. Bilietai - po 15, 20 ir 30 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių