ŠMC kino salėje - „Vokiško kino dienų“ programa

Vasario 27–kovo 3 d. ŠMC kino salėje pristatomi dokumentiniai filmai ir Austrijos bei Vokietijos trumpametražiai filmai iš „Vokiško kino dienų“ programos.

Corinnos Belz darbas „Gerhardas Richteris tapo“ („Gerhard Richter Painting“, 2011), praeitais metais pelnęs Vokietijos kino premiją kaip geriausias dokumentinis filmas, iš arti pristato ŠMC parodų žiūrovams jau pažįstamą garsųjį 81 metų dailininką. Jo kūrybos proceso nėra tekę stebėti nei meno istorikams, nei artimiausiems draugams, nekalbant jau apie žiniasklaidą. Tačiau 2009-aisiais, kurdamas didelių abstrakcijų ciklą, menininkas į savo dirbtuves įsileido kinematografininkę C.Belz, kuri užfiksavo, kaip G. Richteris eskizuoja ir tapo, kaip stebi ir apibūdina savo paveikslus, perdirbinėja juos, o kartais – sunaikina ir vėl pradeda iš naujo.

Menininkų pamėgtam miestui skirta kino prodiuserio ir režisieriaus Hubertuso Siegerto dokumentinė juosta „Berlynas Babilonas“ („Berlin Babylon“) dėmesingai nagrinėja po Berlyno sienos griūties prasidėjusį miesto augimą, kurio įkarštį autorius prilygina Babilono bokšto statyboms. H. Siegerto darbas – tai ilgalaikių stebėjimų rezultatas, filmas buvo kuriamas nuo 1996-ųjų iki 2001-ųjų, o keliose vietose apima ir senesnę archyvinę medžiagą. Filmo garso takelį sukūrė industrial grupė iš Berlyno „Einstürzende Neubauten“.

ŠMC kino salėje pristatomos ir dvi Tarptautinio Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalio konkursinės programos. Šis festivalis yra seniausias pasaulyje tokio tipo renginys, gyvuojantis nuo 1954-ųjų, be to, gerai žinomas ne tik kino, bet ir šiuolaikinio meno kūrėjams – jame savo filmus yra pristatę Deimantas Narkevičius, Laura Garbštienė ir kiti menininkai. Pirmosios 2012 m. Vokietijos trumpametražių filmų konkurso programos akiratyje – šokis, performansas ir šou. Programos „Pakartotinis vizitas VDR“ dėmesio centre – Vokietijos Demokratinės Respublikos istorija, atsispindinti Vokietijoje gyvenančių kinematografininkų ir menininkų filmuose. Jie nagrinėja menininkų, sportininkų ir inteligentų vaidmenį VDR, daugiausia leisdami kalbėti dokumentams bei liudininkams.

Austrijos trumpametražių filmų programą sudaro filmai, nominuoti 2013 metų Austrijos kino apdovanojimams „Geriausio trumpametražio filmo“ kategorijoje. Juose atskleidžiamos šių dienų socialinės problemos, pasakojama austro, svajojusio tapti nacių diktatoriumi, animacinė istorija, nagrinėjamos smulkiosios architektūros nuodėmės.

„Vokiško kino dienas“ rengia Goethe’s institutas, Austrijos ambasada Vilniuje ir Šveicarijos ambasada Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių