Šmaikštūs, ironiški ir provokuojantys

Būtent tokie moytoy personažai praėjusią savaitę apsigyveno uostamiesčio „Kultūrpolyje“ - Gustės Karkalaitės-Pocevičienės parodoje „Antspaudai ir jų paveikslai“.

Žaislai suaugusiesiems

Kaip aiškino menotyrininkė Rūta Jakštonienė, moytoy - sąvoka, neturinti konkrečios reikšmės ar tiksliai apibrėžtos prasmės. Įvairūs internetiniai šaltiniai šio atraktyvaus meno užuomazgų pataria ieškoti XX a. aštuntajame dešimtmetyje gyvavusioje lowbrow stilistikoje, mįslinguose ar primityviuose popsiurrealizmo kūriniuose.

Šiandien daugelis tai vadina tiesiog urban, t.y. miesto menu, kone visuomet ironiškų charakterių ar personažų dizainu, figūratyviu arba kidult - žaislų suaugusiesiems menu.

Moytoy kuriamas įvairiausia technika ir įvairiausioje aplinkoje. Tai gali būti tapyba, piešiniai, skaitmeninis menas, skulptūros, dekoratyvūs buities aksesuarai. „Toks menas kone visuomet pasižymi humoro jausmu - kartais tas humoras yra linksmas, kartais padykęs, o kartais tai tarsi sarkastiškos pastabos“, - pastebėjo menotyrininkė.

Vis populiaresni

Daugelis tokių netradicinių kūrinių autorių - savamoksliai. Šis provokuojantis, o kartais ir pakankamai „nemandagus“ (Gary Basemen, Robert Williams, Marion Peck, Eric White) menas niekuomet nepretendavo būti kažkuo daugiau nei asmeninės subjektyvios  menininkų reakcijos į juos supančią aplinką.

Būtent šios priežastys neleido rengti „žemo lygio“ taip vadinamojo lowbrow stiliaus darbų parodų galerijose, niekas apie šį meną neužsimena mokyklose.

Tačiau nepretenduojančių į socialinę angažuotę, aktualių problemų sprendimus, šių, netradicinėmis vadinamų meno atšakų atstovų šiandien priskaičiuojama ne viena dešimtis. Jų elektroninių puslapių gausu internete, o šmaikštūs, ironiškai, fantastiškai beprotiški kidult objektai užtikrintai įsitvirtina dizaino salonuose, kūrybingų asmenybių interjeruose.

Bando suvaldyti vaizduotę

Šių savotiškų, įdomių personažų kūrėjų jau yra ir Lietuvoje. Viena iš moytoy pradininkių Lietuvoje - G.Karkalaitė-Pocevičienė, kurią jau vakar buvo galima sutikti Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre. Ji atsivežė ir iškabino savo nuotaikingų moytoy personažų parodą, čia pat kai kuriuos dar padailino, pritaikydama prie naujos, jiems dar neįprastos erdvės.

Kiekvienas antspaudas, pasak G.Karkalaitės-Pocevičienės, turi savo konkrečią formą, nesikeičiančią, pastovią ir aiškią. Skirtingai nei žmogaus vaizduotė, kuri kartais sunkiai suvaldoma, iracionali, nepastovi. Todėl, anot jos, kartais būna sudėtinga užfiksuoti visus tuos nuostabius dalykus, spontaniškai gimstančius mūsų fantazijose ir negrįžtamai nugrimztančius į užmarštį. Kaip teigė autorė, antspaudais ji bando suvaldyti savo vaizduotę, kartu stebėdama kaip šioji priešinasi, ignoruoja antspaudo pradinę formą, kartais visiškai atsisakydama tai formai paklusti. Tai - savistaba, sakė Gustė, meditacija, mokymasis ir žaidimas.

Pamokė ir kitus

Pasinaudodami autorės moytoy stiliumi sukurtais antspaudais, užsukusieji į parodą patys gali kurti naujus eksponatus. Parodos autorė ir organizatoriai pakvietė klaipėdiečius tapti šios ekspozicijos bendraautoriais.

Per kūrybinius užsiėmimus, kurie penktadienį vyko „Kultūrpolyje“, norintieji turėjo galimybę sukurti moytoy stiliaus paveikslą, personažą, dekoruoti moytoy figūrėles. O G.Karkalaitės-Pocevičienės sukurti parodos personažai „Kultūrpolyje“ svečiuosis visą mėnesį - iki kovo pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių