Slaptos kino peržiūros tyliai keičia S. Arabijos puritonizmą

Šalyje, kurioje kultūra gali būti paskelbta nuodėminga, o kino teatrai uždaryti nuo 1980-ųjų, vien filmo peržiūra gali būti revoliucinga, rašo „The Guardian“.

Anot britų dienraščio, Saudo Arabijoje per tris pastaruosius dešimtmečius viešai parodyti tik keli filmai, todėl kelių kino kūrėjų iniciatyva burtis į slaptus kino vakarus  ne be pagrindo gali būti laikoma radikalia iniciatyva. Teigiama, kad šių kino vakarų metu demonstruojama vietinių kino režisierių kūryba, o joje nevengiama socialinių ir politinių temų, pavyzdžiui, moterų teisės, imigrantų gyvenimo ir darbo sąlygos, urbanizacija ar tikėjimo juodąja magija.

„The Guardian“ aprašo vieną iš tokių slaptų kino vakarų, vykusių praeitą ketvirtadienį. Tądien maždaug 60 žmonių susirinko Abhos miesto priemiesčio sandėlyje veikiančiame slaptame kino teatre „Raudonas vaškas“. Žiūrovai į kino seansą buvo pakviesti SMS žinute.

Po filmo apie darbininkus, dirbančiu ties vienu didžiausių šalies statybų projektų, žiūrovai diskutavo apie jų darbo sąlygas. Po to kalba pasisuko ties karalystėje įsigaliojusiu kino draudimu.

„Buvau išties sunerimęs, visiems buvo neramu, – teigia vienas iš „Raudonojo vaško“ įkūrėjų. – Neturėjome plano, jei būtų pasirodžiusi policija. Visų mašinos buvo tolokai nuo kino teatro. Visiems žiūrovams nusiuntėme instrukcijas arba paskambinome. Mes bijome būti pagauti ir pasodinti į kalėjimą“.

„Žmonės myli kiną. Savaitgaliais važiuojama į Bahreiną vien tik dėl kino teatrų. Dėl šios priežasties skrendama ir į Dubajų. Už 2-3 dolerių galima įsigyti tūkstančius piratinių DVD. Filmus galima atsisiųsti iš „BitTorrent“ arba juos galima žiūrėti per satelitinę televiziją“, – teigia vienas iš penkių „Raudonojo vaško“ įkūrėjų.

Kino teatrai Saudo Arabijoje uždaryti po 1975 metais įvykusio pasikėsinimo į Karalių Faisalą, kuris kritikavo šalies sprendimą pradėti rodyti televizijos transliacijas. Šalies konservatoriai mano, kad tokios kultūrinės praktikos kaip kinas ar koncertai yra nemoralios ir prieštarauja Islamo vertybėms.   

2006 metais šalyje vyko Europos kino festivalis, tiesa, jo metu filmai demonstruoti atrinktai auditorijai ambasadose ir konsulatuose.

2008 metais Dammamo mieste įvyko ir pirmasis – ir iki šiol vienintelis – vietinis kino festivalis.

Tais pačiais metais Karaliaus Abdullah`os milijardierius sūnėnas Princas Waleedas bin Talalas finansavo ir prodiusavo kino komediją „Menahi“. Šis filmas pirmą kartą per 30 metų demonstruotas viešai. Jo peržiūros trūko savaitę.

Per 30 metų Saudo Arabijoje taip pat viešai rodyti ir keli filmai vaikams.  

LRT.lt jau rašė, kad ir Libijoje Muammaro Gaddafio režimas išsivertė be kino: propagandos mašinai užteko kelių meninių juostų. Tačiau nuvertus diktatorių, pradėjo stiprėti ir kino kultūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių