Skulptoriaus V.Mockaičio atminimui – paroda ir knyga

Penktadienį klaipėdiečiams bus pristatyta šviesaus atminimo skulptoriaus Vytauto Mockaičio (1958–2011) kūrybos paroda ir knyga apie šį savitą Vakarų Lietuvos dailininką.

Klaipėdos rajone gimusio V.Mockaičio, buvusio Vilniaus dailės akademijos Telšių skyriaus Metalo meno katedros vedėjo, docento, Lietuvos dailininkų sąjungos ir FIDEM nario, surengusio 13 asmeninių ir dalyvavusio daugiau nei 100 jungtinių dailės ekspozicijų Lietuvoje ir užsienyje, paroda klaipėdiečiams primins išskirtinį menininko talentą ir unikalų kūrybinį braižą. Rūsčią, sunkią, monumentalią, kampuotą šio autoriaus meninę manierą sunku su kuo nors supainioti. V.Mockaičio stilius – griežtas, kietas, tačiau dvelkiantis savotišku senoviškumu ir meile.

Parodos atidarymo metu bus pristatyta knyga „Vytautas Mockaitis (1958–2011)“ iš serijos „Šiuolaikiniai lietuvių dailininkai“. Knygos sudarytoja ir įvadinio teksto autorė Vaidilutė Brazauskaitė-Lupeikienė rašo, jog menininkas „buvo išskirtinis žmogus gana uždaroje metalo plastikos, medalininkų bei juvelyrų gildijoje. Jo kūryboje siejosi ir vienijosi visos skulptūrinio prado atšakos, kurios kūrybingam ir labai temperamentingam menininkui tarsi neturėjo nei pradžios, nei pabaigos. Nesvarbus jam buvo ir žanro grynumas, nors pats ir skirstė savo sukurtus darbus į kelis „stalčius“: skulptūros, plaketės, medaliai ar mažoji plastika. Tik juvelyrikos darbų pastarojo dešimtmečio kataloguose beveik neužtiksime. Puošti savo skulptūras, objektus jam buvo svetima, kaip ir kurti juvelyrikos darbus, skirtus tik pasipuošti. Šiam menininkui buvo svarbi mintis, idėja, intriga, parabolė. Kiekviena skulptūra privalėjo nešti žinią, kelti klausimus ir provokuoti įvairialypes emocijas. Kiekvienas objektas atsirasdavo suvienijus „pavargusio“ ir naujo, blizgančio metalo kūnus“. 

Knygoje publikuojama maždaug 120 V.Mockaičio kūrinių reprodukcijų bei menotyrininkų V.Brazauskaitės-Lupeikienės ir Remigijaus Venckaus tekstai.

Vernisažas ir knygos sutiktuvės – vasario 17 d. 16.30 val. „Klaipėdos galerijoje“ (Bažnyčių g. 4 / Daržų g. 10), kur V.Mockaičio kūrinių paroda veiks iki kovo 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių